Do lepše kože i kose uz pomoć cvekle!

Znate da je odlična za krvnu sliku, ali da li znate koliko je korisna i za vašu lepotu?

Koža

Sok od cvekle sadrži nutrijente, koji deluju magično na kožu, zato bi trebalo da ga pijete redovno. I to ne onaj iz tetrapaka, već sveže isceđen sok od cvekle eventualno razblažen sa malo vode ili čistim sokom od jabuke. Cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na ishranu i negu kože spolja.

Sok od cvekle možete i da nanosite na lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.

S obzirom da ima moćne antioksidante, štiti kožu od preranog starenja, sprečava bore i linije. Likopen iz cvekle daje koži elastičnost i štiti je od sunčevih zraka.

Ako koristite cveklu kao masku za lice dobićete i blago ružičasto rumenilo na licu. Pomešajte po jednu kašiku soka od šargarepe i soka od cvekle i nanesite na lice uz pomoć vate. Ostavite da deluje 10 minuta i operite.

Sok od cvekle možete dodati i u masku od gline da biste uklonili fleke sa lica i tamne tačkice.

Kosa

Sok od cvekle bogat je proteinima, kalijumom, fosforom, kalcijumom i vitaminima B i C – svi oni poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i pospešuju rast kose. Sa njim možete rešiti problem peruti, suve ili masne kose. Ako ga pomešate sa sirćetom (recimo pola-pola) i sa tim isperete kosu očistićete vlasište, ukloniti perut, pa čak i zalečiti psorijazu.

Da biste promenili boju kose, pomešajte sok od cvekle sa kanom za kestenjastu boju, a ako želite crvenkast odsjaj kosu isperite čistim sokom od cvekle razblaženim sa vodom.