Često vam govore da IZGLEDATE STARIJE NEGO ŠTO JESTE? Ovim trikovima to možete promeniti...

Ako vam kažu da izgledate starije nego što zapravo jeste ili se jednostavno tako ne osećate, vratite mladalački sjaj promenom nekih navika...

Ilustracija Foto: Ground Picture/Shutterstock
Ilustracija Foto: Ground Picture/Shutterstock
.

Postoji pet faktora koji utiču na kvalitet života i zbog kojih izgledate mnogo starije nego što jeste.

U procesu starenja, koža postaje mnogo manje elastičnija nego pre. Takođe, postaje osetljivija, jer se masno tkino, smešteno odmah ispod kože, smanjuje, a rezultat je daleko više bora i ne tako svež izgled.

Iako je starenje neizbežno, postoje brojni faktori u načinu života koji mogu negativno da utiču na nečiji izgled.

Krema za sunčanje

Verovatno jedan od najvećih pokazatelja starenja je oštećenje kože od sunca koje nastaje kada ultraljubičasto (UV) svetlo prodire u kožu uzrokujući promene. Izlaganje sunčevim zracima odgovorno je za većinu vidljivih tragova starenja na koži. Iz tog razloga krema za sunčanje je nezaobilazna, kako biste spasili mladalački izgled vaše kože.

Pušenje

Upotreba nikotinskih proizvoda uzrokuje sužavanje krvnih sudova što zauzvrat smanjuje kiseonik u stanicama kože. Hemikalije koje se nalaze u ovim proizvodima pokreću molekularne događaje koji oštećuju strukture nečije kože uzrokujući manju elastičnost, prenosi 24sata.hr.

Previše šećera

Ishrana bogata šećerom oštećuje kolagen i elastin. Oboje pomažu u održavanju kože glatkom i bez bora. Jednostavno rečeno, previše šećera uzrokuje brže stvaranje bora.

Nedovoljno vode

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 70 procenata vode. Uprkos tome što je toliko vode u telu, svakoj stanici i organu je potrebno dovoljno tečnosti kako bi ispravno funkcionisali. Smatra se da nedovoljna količina tečnosti čini telo starijim, ne samo iznutra nego i spolja. Stoga, bisteciljati na najmanje osam čaša vode dnevno kako bi sve teklo glatko i kako biste imali i vidljivo manje bora na licu.

Previše alkohola

Uz preuranjene bore, prekomerno konzumiranje alkohola uzrokuje i gubitak kolagena, manjak elastičnosti, crvenilo, dehidraciju i natečenost. Alkohol takođe sadrži mnogo šećera koji uzrokuje dehidraciju, što predstavlja začarani krug za zdravlje lica i kože. Kao i kod većine stvari u životu, umerenost je ključna jer su brojne studije otkrile da konzumiranje alkohola u malim količinama može biti korisno za zdravlje, prenosi Daily Star.