Kozja žuč, zmijski prah, magareće salo, krv slepog miša. Kakave veze depilacija ima s ovim?

Da bi postigle svoj san o koži bez dlačica žene su od davnina smišljale načine kako da uklone neželjene dlačice. Neki od tih načina zvuče potpuno bizarno!

.

U samim počecima depilacija je bila rezervisana samo za visoki stalež. Prvi brijači, koji su bili bakarni, pojavili su se oko 3000.g. pre nove ere u Indiji i Egiptu.

Uz brijače žene su koristile i šećernu pastu kao i razne kreme koje su pravljene na bazi smole, belog vina, sušenog bršljena, sirćeta, kozje žuči, zmijskog praha, magarećeg sala, krvi slepog miša i sličnih sastojaka.

Kasnije se javlja i jedna vrlo opasna krema na bazi arsena, živog kreča i vode, koja je čak mogla da izazove opadanje mesa, ali ženama to nije bilo bitno što pokazuje koliko je tada bilo važno dostići toliko željeni ideal lepote - svilenkastu kožu bez dlačica.

Brijač kakav danas poznajemo nastao je 1880. godine, ali bio je više namenjen muškarcima. Žene nisu dugo morale da čekaju brijač namenjen isključivo njihovoj nežnoj koži. Brijač za žene dizajniran je 1915. godine. U devedesetim se takođe javlja i prvi ženski električni brijač, a zaživele su i neke nove metode kao trake s hladnim voskom za depilaciju, depilacija vrućim voskom ali i lasersko uklanjanje.

Opcija je mnogo, a svaka žena za sebe treba da izabere najprikladniji način depilacije.

Izvor: Tportal.hr