Ova bakica ima 94 godine i modna je ikona!

Nije lako zamisliti nekog ko ima 94 godine i ne samo da se još kreće ovom planetom, već je i svetska modna pojava i ikona! Ali, to je Iris Apfel, „larger-than-life“ zvezda, koja je odavno počela da obara standarde i ruši predrasude, i u čemu nema nameru da stane ni danas.

.

Pridržavajući se na štapu ili dok je neko gura u kolicima, Iris ide na buvlje pijace, gde se strasno i znalački cenjka.

Obilazi radnje sa jeftinim nakitom, i one gde se prodaju odevni komadi iz različitih etničkih zajednica. Sve to potom kombinuje sa Versace, Ungaro, Missoni i mnogim, zapravo, skoro svim, svetskim brendovima.

Prebaci preko sebe šamanski ogrtač i stavi tibetanski nakit! Zapravo, na sebe stavi toliko nakita da se čovek zapita kako ova krhka ženica može uopšte da ga ponese.

#neimanmarcus

A photo posted by Iris Apfel (@iris.apfel) on

.

Pobornik je male crne haljine, ali je i jedna od prvih žena koja je obukla džins. Duhovita, visprena i hitra, Iris je živi dokaz da su nečije godine definitivno samo obična brojka.

.

Dok je studirala istoriju umetnosti u Njujorku, njena porodica imala je biznis za proizvodnju stakla i ogledala. Na početku karijere Iris je radila za modne novine, bavila se dizajnom i ilustracijama.

Kad se udala za svog jedinog muža Karla, koji je preminuo prošle godine u stotoj godini, počeli su da se bave uvozom i dizajniranjem tekstila iz svih krajeva sveta. Pravili su i replike tkanina iz 17, 18, 19. i s početka 20. veka.

#carl

A photo posted by Iris Apfel (@iris.apfel) on

.

Dizajnirali su i restaurirali enterijer Bele kuće za vreme vladavine čak devet američkih predsednika.

Sa dugogodišnjih i čestih putovanja Iris je donosila neverovatne odevne komade i nakit, koji su vremenom prerasli u ogromnu kolekciju. Deo tog inventara, 2005. godine, pod nazivom Rara Avis (Retka ptica), bio je izložen u The Costume Institute u The Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

#home

A photo posted by Iris Apfel (@iris.apfel) on

.

Njen lik je zatim krasio naslovne stranice mnogih časopisa, na primer Dazed & Confused.

Čuveni mejkap brand MAC je 2011. godine u saradnji sa Iris lansirao kolekciju pod njenim imenom i likom.

Prošle godine izašao je i dokumentarni film o njoj, sa logičnim nazivom Iris.

A photo posted by Iris Apfel (@iris.apfel) on

.

Iris kaže da voli da improvizuje, da na modu reaguje instinktivno, a najvažnija joj je individualnost. Primećuje da danas svi toliko slično izgledaju da bi i sami mogli da se upakuju u kutije.

Smatra da su pravila gubljenje vremena; jer, i da postoje, svakako bi ih kršila. Rekli su joj da nikad neće biti lepa, ali da poseduje nešto mnogo važnije, a to je stil.

#home

A photo posted by Iris Apfel (@iris.apfel) on

.

Nije ljubitelj klasične lepote, ali nije ni pristalica plastičnih operacija – misli da ljudi nakon njih izgledaju kao “Pikasova dela”.

Evo nekoliko modnih saveta madam Iris: „Poenta nije u odlasku na žurku, već u spremanju za nju“, i „Ako čuvate nešto dovoljno dugo, verujte da će se ponovo vratiti u modu“.

A photo posted by Iris Apfel (@iris.apfel) on

.

Iris će ostati prepoznatljiva po svojim velikim okruglim crnim naočarima, a zauvek zapamćena po autentičnom, iskrenom i pravom modnom izrazu.

.

Izvor: City Magazine