Lepota

Uvukao vam se duvanski dim u garderobu? Evo šta sada da radite...

Sa svakim materijalom se na poseban način postupa. Neke možete odmah da ubacite u mašinu za veš, ali neke i ne možete. Ukoliko nemate vremena da čekate na hemijsko čišćenje mi vam otkrivamo šta treba da radite sa stvarima koje su pokupile užasan miris duvanskog dima.

01.01.2020. - 13:00h
Usmrdelo se od dima
Usmrdelo se od dimafoto: Depositphotos/motortion

Je li sinoćnja žurka bila dobra? Posle večerašnje reprize situacija će biti ista!

Kosa i garderoba užasno će smrdeti na duvanski dim. 

Kada je reč o pamučnim stvarima, imajte na umu da neke od njih ne mogu odmah da se bace na pranje. Umesto toga, okačite ih na vešalicu i ostavite preko noći na terasi da bi se one dobro izluftirale. Možete i mirisom isprskati orman i tada u njega složiti stvari koje ste prethodno skinuli sa sebe.

Međutim, kada je u pitanju kožna garderoba, sve postaje malo komplikovanije i stvari zahtevaju detaljniju zaštitu. Uzmite parče vate, natopite je u jabukovo sirće i blago premažite celu jaknu. 

Ukoliko imate jaknu od prevrnute kože, pamučnom krpom umočenom u čistu vodu pređite preko cele površine jakne. Pazite ako je antilop u boji, voda može da je skine. Međutim, i za to ima leka: ravnomerno pređite krpom i niko neće primetiti da se skinulo malo boje.

Situacija je najkomplikovanija kada je reč o stvarima koje su izrađene od vune.

Preko džempera ili jakne sipajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji oko pola sata. Onda usisivačem skinite sodu bikarbonu. Trebalo bi da znate da je soda bikarbona sjajan prirodni dezodorans.

Važno je samo da svoje stvari nikada ne stavljate u orman dok ih niste prethodno dobro izluftirali i istresli. Vaša garderoba će tako povratiti svoj miris, a neprijatni mirisi duvanskog dima i sinoćnog provoda neće ostavljati svoj užasni trag. Sve to treba i te kako primenjivati, posebno ukoliko spadate u redove nepušača.

Izvor: Krstarica