PET grešaka kod ručnog pranja veša kojim uništavate garderobu!

Plašite se da omiljenu majicu ne uništite u veš mašini, pa je perete na ruke? E pa ni tu nije sve sigurno! Evo čega treba sve da se čuvate ukoliko želite da sačuvate svoju garderobu.

.

1. Garderobu stavljate u lavabo (ili lavor) pre nego što ga napunite vodom
Razmišljajte o ručnom pranju rublja kao o kupanju garderobe. Kao što ne biste ušli u kadu pre nego što je napunite vodom, isto tako nemojte da stavljate pulover u lavabo pre nego što ga napunite vodom s deterdžentom. Mlaz vode koji "udari" u tkaninu može da je ošteti, a deterdžent je teže isprati kada se sipa direktno na garderobu.
Ispravno ćete uraditi ako napunite lavabo ili lavor mlakom ili hladnom vodom (sledite upustva na etiketi) i dodajte preporučenu količinu deterdženta za osetljivo rublje. Promešajte deterdžent u vodi kako bi se u potpunosti rastopio, umočite tekstilni komad i lagano ga pritisnite prema dnu kako bi bio u potpunosti uronjen.

2. Presnažno trljate mrlje
Presnažno trljanje može da ošteti tkaninu, naročito ako je delikatna. Fleku tretirajte tako da vrhovima prstiju lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja. Dok se komad natapa, nekoliko puta iscedite vodu iz njega. Za većinu tkanina dovoljno će biti oko 15 minuta da odstoji, a ako je garderoba jače zaprljana i malo više vremena.

3. Garderobu ispirete pod mlazom vode iz slavine
Na taj način delikatna garderoba može da se razvuče. Trebalo bi da je isperete na isti način na koji je perete, u čistoj vodi kojom ste napunili lavabo ili lavor. Znači, nakon što je garderoba dovoljno odstojala izvadite je pomoću obe ruke iz vode, položite u kadu ili na drugo mesto, napunite lavor čistom vodom i lagano potapajte komad u vodi. Ako je potrebno vodu promenite još jednom ili dva puta.

4. Cedite vodu tako da zavrćete odeću
Odeća će se tako sigurno oštetiti, pre svega će izgubiti oblik pa će tkanina postati tanja. Garderobu ocedite tako da je s obe ruke izvadite iz čiste vode i nežno stisnete da biste iscedile što više vode možete. Zatim je položite na suvi peškir i rolajte zajedno s peškirom pritom je lagano stišćući. Na kraju je odrlojate.

5. Obesite veš da se suši
Da biste sprečili da se osetljiva roba, naročito ona pletena, ne razvuče, uvek je položite ravno da se suši. Pulovere i kupaće kostime položite na suvi peškir, a kada se jedna strana osušila okrenite na drugu da bi sušenje bilo ravnomerno.

Izvor: Zadovoljna.hr