PET mitova o farbanju kose u koje NE SMETE da verujete

Kada je reč o farbanju kose možete li da napravite razliku između "bapskih priča" i činjenica koje bi trebalo da vas zabrinu?

.

1. Mit: Ne smete farbati kosu u trudnoći 
Iako će vas neki lekari upozoriti na ovu činjenicu, ne postoji naučni dokaz o negativnim posledicama hemikalija iz boje za kosu na nerođeno dete. Ako želite da budete sigurne, pričekajte s odlaskom kod frizera do drugog ili trećeg tromesečja trudnoće, ili se odlučite samo za pramenove i tako smanjite količinu hemikalija koje će biti apsorbovana kroz vaše teme.

2. Mit: Uvek treba da ofarbate obrve u istu boju kao i kosu
Prirodna ste brineta, ali ste ofarbali kosu u plavu i sad ste na sto muka što napraviti s obrvama? Frizeri i stilisti preporučuju nežan kontrast između dve boje. Ako imate svetlu kosu, obrve bi trebale da budu jednu nijansu tamnije. Ako imate tamnu kosu, obrve bi pak trebale da budu jednu nijansu svetlije.

3. Mit: Smete da oprerete kosu nakon farbanja
Većina pakovanja za kućno farbanje kose sadrži upustvo kako se boja ne nanosi na čistu kosu i da se nakon tretmana kosa ne sme prati. Trebalo bi da s pranjem kose pričekate barem 24 sata. Istovremeno, nakon kućnog bojenja kose ne odlazite na bazen oko dve nedelje, jer bi hlor iz vode mogao da uništi vaše vrhove i promeniti boju kose.

4. Mit: Bojenje kose smanjuje volumen vlasi
Ne želite da obojite kosu jer se plašite da će vam vlasi postati tanke i beživotne? Frizeri tvrde da nema mesta za strah. Naprotiv, boja kreira iluziju volumena, pojačava gustoću i težinu kose. Blajhanje kose je jedino izuzetak od ovog pravila.

5. Mit: Bojenje uništava kosu zauvek
Bilo kakvo hemijsko tretiranje kose utiče na njen izgled. Ali ako ste tip osobe koja pazi na zdravlje vlasi, pere kosu odgovarajućim šamponom i jednom nedeljno stavlja regenerator, moguće je povratiti kosu na originalno stanje.

Izvor: Zadovoljna.hr