Imamo samo jednu kožu- Zaštitimo je!

Sa sunčanim danima dolazi i želja za preplanulim tenom! Ali je veoma bitno da se dobro pripazimo!

.

Veliki broj ljudi svoje slobodno vreme provodi na bazenima, plažama i rekama gde osim što želi da se rashladi, teži i ka tome da dobije što finiju boju.

Ipak, vitamin D koji dobijamo od sunca ponekad može da bude veoma štetan za našu kožu. Za savršen ten neophodno je uspostaviti dobru ravnotežu: ravnomerno izlagati sve delove tela suncu, kako bismo dobili jednaku boju, ostajati na suncu dovoljno da dobijemo lepu, preplanulu boju, ali bez preterivanja jer onda možete zadobiti opekotine.

Opekotine od sunca mogu biti bolne i po nekoliko dana, a preteran boravak na suncu može, takođe, da prouzrokuje dugoročne posledice.

Bore i slab vid zvuče kao problemi koji su daleko u budućnosti, ali, imajte na umu da će odluke koje sada donesete uticati na vaše zdravlje u budućnosti.

Svake godine u Evropskoj uniji se registruje oko 61.000 novih slučajeva melanoma – raka kože, govore podaci pronađeni u Evropskom kodeksu protiv raka. Trebalo bi da ograničite svoju izloženost suncu jer vas nijedan proizvod ne može u potpunosti zaštititi od sunčevog zračenja, bez obzira na tvrdnje proizvođača.

Uvek koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili višim, ali samo iz boca koje na sebi imaju UVA logo, koje štite od ultravioletnog zračenja.

Mažite se u debelim slojevima, posebno posle plivanja. Ograničite vreme provedeno pod direktnim uticajem sunca, naručito oko podneva. Osim kada ste u hladu, nosite naočare za sunce, široku laganu odeću i šešir.

Zapamtite da solarijumi nisu bezbedna alternativa!

Zraci koji oni emituju mogu biti podjednako štetni kao i predugo izlaganje suncu. I ako za preplanulom kožom ludi skoro ceo svet, mnoge azijske kulture, a naručito Japanci, smatraju da je bela i svetla koža mnogo lepša.