Srpske starlete ga obožavaju, a on se u grobu prevrće

Luj Viton rođen je u francuskoj pokrajini Jura, 4. avgusta 1821. u maloj porodici zanatlija. Legenda kaže da je prepešačio 250 km da bi došao u Pariz.

.

1837.  počinje da radi kao šegrt kod proizvođača materijala za prtljag Marechal, jednog od najcenjenijih zanatlija na dvoru Napoleona III.

1854. otvara radnju u Parizu, svoju prvu luksuznu tašnersku radnju, i tada radi samo za bogatu klijentelu, koja ceni kvalitet i sofisticiranost. LV je u proizvodnji kofera ponudio inovativne funkcije kao što su vodootporna tkanina, ravan poklopac, umesto zakrivljenog, drvena konstrukcija, metalni uglovi i pregrade za odlaganje odeće i pribora.

Kompanija se najpre se bavila izradom prtljaga. Danas, te granice su odavno pomerene, pa je kompanija “Louis Vuitton” proširila uticaj na proizvodnju cipela, tašni, parfema, satova, naočara, nakita, pa čak i kesa za đubre.

.

1872. godine uvodi štampu na tkanini u vidu crvenih i bež pruga.

1886. predstavlja čuveni LV monogram.

1888. uz pomoć sina Žorža, uvodi kockastu braon i bež šaru.

From the #LouisVuitton #LVFall Fashion Show @nicolasghesquiereofficial

A photo posted by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

.

1892. Luj Viton umire, njegov sin preuzima posao i radi na daljem razvoju proizvodnje i prodaje.

Dizajn brenda LVMH koji danas poznajemo je delo Marka Džejkobsa, koji je redizajniranjem čuvenog logotipa, osvežio brend i uz podršku odličnog marketinga, ovoj kompaniji doneo milione.

.

„Louis Vuitton” danas je jedna od vodećih kompanija u svetu mode. Njen vlasnik znao je već sa 16 godina čime će se baviti u životu. Ono na šta nije računao je da će se njegov biznis razviti do tih mera da će postati jedan od najpoznatijih, najvećih i vodećih brendova u svetu.

Kompanija je nastala 1854. godine i najpre se bavila izradom prtljaga. Danas, te granice su odavno Međutim, postoje zanimljivi podaci koje sigurno niste znali o Luju Vitonu i njegovom brendu.

@mrkimjones preview Autumn/Winter 2015 Men's show sunglasses with engraved temples #LVlive #pfw #LVFall

A photo posted by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

.

Luj Viton radio je za Napoleonovu ženu Žozefinu na personalnom pravljenju kutija i pakovanju. Na taj način je sebi pronašao elitnu klijentelu i to je bio početak njegovog putovanja u svet mode.

Brend “Louis Vuitton” je veoma osetljiv po pitanju dizajna, s obzirom na to sa koliko su pažnje i preciznosti rađene stvari, kao i to koliko je truda uloženo da se zaštiti njihov prugasti šablon i kombinacija boja. Ipak, rastuća popularnost brenda samo je još više privlačila pažnju prevaranata, te je Luj Viton došao na ideju poznatog monograma, koji čine tri cvetna motiva i inicijali osnivača.

On the runway of the #LouisVuitton #LVFall Fashion Show from @nicolasghesquiereofficial #PFW

A photo posted by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

.

Uvek su svi imali samo reči hvale za Luja Vitona. Ali da li ste znali da je najvredniji brend na svetu, osim uspona, imao i nekoliko padova? Jedan od njih je Čui Viton slučaj, kada je “Louis Vuitton” tužio vlasnika Hejt Digiti Doga za povredu zaštitnog znaka. Naravno, sud nije presudio u korist Luja Vitona jer je smatrao da imidž brenda nije mogao da bude narušen satiričnim marketinškim trikom.

Najveći luksuzni “Louis Vuitton” butik nalazi se na  Aveniji 101 u Parizu. Prostire se na više od 900 metara kvadratnih.

Welcome to the Louis Vuitton Montaigne opening night soirée in Paris. #LVMontaigne #LVlive

A photo posted by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

.

Ovaj brend ima čak pet butika u Nevadi, svih pet u istom gradu i u istoj ulici.

Da li ste znali da “Louis Vuitton” poklanja novinarima torbe pre nego što one odu na modnu pistu? Ako ne pre modnih revija, onda sigurno za Božić.

.

Jedna od najpoznatijih “Louis Vuitton” stvari je “Speedy” torba, lansirana 1930. godine i u početku je bila putna torba zvana “Express”.

Napravljena je mini-verzija “Speedy” torbe, na zahtev Odri Hepbern, što je ovaj model i proslavilo. Sada, klasična “Speedy” torba košta 2 650 dolara.

Anna Wintour at today's #LouisVuitton Fashion Show. #PFW #LVlive ©E. D'Angelo

A photo posted by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

.

Još jedna od popularnijih “Louis Vuitton” torbi je “Alma”, a ujedno je i jedna od najtraženijih. Očarala je klijentelu svojom šik prefinjenošću. Štaviše, to je jedina torba koju je, osim svojih kreacija, nosila legendarna Koko Šanel.

Ako posedujete nešto od Luja Vitona, znajte da ne nosite samo ekskluzivnu modernu stvar, već i robu koja je izdržljiva i koja je testirana na više načina. Sve “Louis Vuitton” torbe i nakit prolaze stroga ispitivanja.

To travel is to live: the new Spirit of Travel campaign from #LouisVuitton

A photo posted by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on

.

Nemojte da paničite kada ovo pročitate! Nakon svake sezone, odnosno rasprodaje ili nuđenja predmeta Crvenom krstu i zaposlenima u kompaniji, sve cipele i torbe sa potpisom “Louis Vuitton” šalju se nazad u fabriku u Francuskoj gde se seku i spaljuju.

Izvor: Wannabe, Telegraf