Pet kućnih lekova za brzo lečenje žuljeva

Njihov nastanak je teško sprečiti, ali ih je srećom lako lečiti. Evo i kako!

foto: Artem Furman/Shutterstock
foto: Artem Furman/Shutterstock
.

Dezodorans
Žuljeve pogoršavaju trenje i vlažnost pa bi bilo dobro da su vam stopala (kada nosite obuću) uvek suva. Na čiste i suve noge nanesite gel dezodorans u stiku (sa strana i oko vrhova stopala) prije nošenja nove, “nerazgažene”, obuće – on će smanjiti trenje na svim problematičnim produčjima i sprečiti potencijalno nastajanje žuljeva.

Flaster
Flasteri smanjuju trenje i sprečavaju trenje na već postojećim žuljevima, ali način na koji ih nanosite može uticati na zarastanje žulja. Napravite mali “šator” tako što ćete lepljive strane flastera što više približiti tako da dio na kojem je gaza bude blago ispupčen preko žulja. Na taj način žulj će imati dovoljno vazduha te će doći do ubrzavanja zarastanja i smanjenja trenja kao i do sprečavanja pucanja žulja i stvaranja infekcije.

Zeleni čaj
Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja ubrzavaju zarastanje. Skuvajte jak zeleni čaj (koristite tri kesice) i dodajte kašičicu sode bikarbone. Ostavite da se ohladi, pa natopljenu gazu nanesite na žulj piše minimagazin.info.

Jabukovo sirće
Pažljivo, ovo bi moglo da peče! Ipak, vredi pokušati, jer jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju infekciju u slučajevima puknutog žulja. Gazu natopite jabukovim sirćetom i nežno tapkajte preko žulja.

Ricinusovo ulje
Nanesite ga na žulj pre spavanja kako bi pomoglo da se žulj isuši i zaleči. Da biste dodatno ubrzali zarastanje, ricinusovo ulje pomešajte sa jabukovim sirćetom u razmeri 2:1.