Može li se kokosovo ulje koristiti umesto dezodoransa?

Razni saveti se šire društvenim mrežama, a jedan od njih je da izabcite iz upotrebe dezodoranse zbog njihove štetnosti i umesto njih koristite kokosovo ulje. Ali da li je to pametno?

.

U poslednjih nekoliko godina, na internetu možemo da pronađemo pregršt trikova za lepotu od kojih su neki zaista neverovatni i jako korisni.

To, naravno ne znači da je svaki savet koji pročitate na internetu dobar, pogotovo kad je u pitanju zamena industrijskih kozmetičkih proizvoda s namirnicama koje možete da pronađete u svojoj kuhinji.

Jedan od takvih trendova je ideja da se dezodorans zameni kokosovim uljem. Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva, kažu zagovornici ove ideje, pa štiti od neugodnih mirisa na prirodan način, i što je najvažnije - bez aluminijuma.

Časopis za lepotu "Allure" posvetio se malo ovoj ideji i pitao nekoliko stručnjaka što misle o tome.

Stručnjaci su zaključili da, iako kokosovo ulje ima lagana antibakterijska svojstva, nikako nije dovoljno snažno da štiti od bakterija koje stvaraju neugodan miris. Uz to, ipak je reč o ulju koje bi trebalo da se razmaže na područje ispod ruke, a zatim, preko njega navući garderobu, što zvuči zaista nepraktično.

Zaključak: kokosovo ulje treba koristi za negu lica, kože tela i kose, a ako želite prirodni dezodorans, nabavite neku proverenu varijantu koja ne sadrži štetne hemikalije.

Izvor: Idex.hr