Lepota

Letnja obuća koja je najgora za vaša stopala

Pazite se šta nosite leti jer je određena vrsta obuće veoma opasna za vaša stopala!
05.07.2017. - 10:07h

"Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima "hvatamo" za podlogu, što menja način na koji hodamo”, navodi za magazin "In Style" doktor Emili Splikal, stručnjak za zdravlje stopala.

"Najbolje bi bilo da odaberete sandale koje se kopčaju oko članka jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje”, dodaje Splikal.

Ona takođe smatra da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, menja biomehaniku našeg načina hodanja: koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo da hodamo, a težina tela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što remeti naš centar za ravnotežu i opterećuje kolena i donji deo leđa.

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, pogotovo kod osoba koja imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od 2-3 cm. Najbolje je, zato, nositi cipele čija se peta kreće od dva do najviše sedam centimetara i izbegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili izuzetno visoku petu.