Lepota

Bikini, mini suknja, štikle - Modni komadi koji su izazvali pravu revoluciju!

Bikini. džordanke, mini suknja modni komadi koji su izazvali prave kontroverze kada su se pojavili, a danas su neizostavni u gotovo svakom domu.
25.06.2015. - 09:51h

Neki od modnih odevnih komada izazvali su prave kontroverze kada su se pojavili. Takav slučaj bio je na primer sa bikinijem. Kada je Luis Reard predstavio dvodelni model kupaćeg kostima, do tada nepoznati bikini, tek godinu dana po po završetku Drugog svetskog rata, svi su bili u šoku.

Zapadne zemlje su ga zabranile, a katolička crkva proglasila "grešnim". Onda je Merilin Monro preuzela stvar u svoje ruke. Medijsku buku koja je nastala iskoristila je da skrene pažnju na sebe tako što je pozirala u belom bikiniju. Danas, kada je bikini nezaobilazan, ova priča deluje pomalo smešno.

Da li ste znali da 85 odsto prodatih bikinija nije nikada dodirnulo vodu?

Čuvene džordanke, patike prvobitno namenjene za košarkaške terene. Osmislio ih je Majkl Džordan koji je prvi na terenu nosio patike sa svojim znakom što je tada bilo protivno pravilima NBA. Ali marki NIKE bilo je uredu da mu za svaku utakmicu plati 5000 dolara da ih nosi. 

Danas se taj logo ne nosi samo na košarkaškim terenima. Nose ga ljudi svih uzrasta i društvenih statusa. Postoji kako na patikama za košarku tako i na mnogim drugim modelima. 

Štikle su prvobitno nosili muškarci koji su njima isticali svoj status u društvu. Nosili su ih i svi oni koji su jahali konje zbog funkcionalnosti. Katarina de Mediči bila je prva žena koja je nosila štikle i to u 16. veku i to jer je bila niska. 

Tokom 50. godina prošlog veka Rožer Enri Vivier oživeo je štikle, ali sa jednom inovacijom zvanom "stiletto" tj. cipele sa tankom štiklom.

Kožne jakne su početkom 20. veka nosili avijatičari i članovi vojske. Tokom druge polovine 20. veka ona stiče veliku popularnost jer je nose junaci holivudskih filmova i to oni koji su smatrani za "cool" tipove. Mnogi od njih su čak i dan danas veoma popularni.

Komad koji svaka dama ima u garderoberu, mala crna haljina prvi put se pojavila u magazinu Vogue 1926. godine, a dizajnirala ju je Coco Chanel. I u ovom slučaju Holivud je kriv za masovnu popularnost ovog odevnog komada. Tek kada su se pojavili televizori u boji šarene haljine su na njima izgleda razvučeno i iskrivljeno dok su one crne izgledale mnogo bolje na ekranima. Tako je na početku čuvena Beti Bup imala crnu haljinu. Tek kasnije, s razvojem tehnologije ona je postala crna.

Aksesoar bez kojeg leti ne izlazimo iz kuće, naočare za sunce svoju veliku popularnost stekle su tokom 1920. godina jer su ih često nosile filmske zvezde. One su to radile da bi se sakrile od mnogobrojnih fanova, ali i da sakriju "cvene oči" koje nastaju zbog jakih svetala na setu. Tokom Drugog svetskog rata brend "Ray-Ban" napravio je naočare za američke pilote koje njihove oči štite od jakog bljeska. Dana su avijatičarske naočare jedan od najmodernijih modela.

Brushalter, reč koja je prvi put upotrebljena 1893., a popularizovana u magazinu Vogue 1907. godine. Ipak, podaci pokazuju da je ovaj odevni predmet čija je funkcija da drži grudi žena postojao čak i u antičko doba. Kanadski brend je 1955.godine osmislio čuveni "Wonderbra" što je prvi model danas veoma popularnih push-up bruseva.

Pravu revoluciju brushaltera napravio je brend "Victoria's secret" koji ih pravi u veoma mnogo modela, nose ih najzgodnije žene sveta, a revije se iščekuju širom sveta.

Godišnje se ukupno potroši 16 miliardi dolara na kupovinu brushaltera.

Mini suknju dizajnirala je Meri Kvant 1965. godine i nazvala ju je po svom omiljenom automobilu Mini Cooperu. Namera Meri Kvant je bila da osmisli odevni komad koji će pre svega da bude praktičan i koji će dozvoliti ženama da trče za autobusom. Mnoge evropske zemlje zabranili su ih tvrdeći da "pozivaju na silovanje". Mini suknje su tokom 60. hodina dvadesetog veka postale simbol ženske borbe za slobodu.

Danas su neizostavan komad u svakom ženskom garderoberu.