Lepota

Udvostručen broj žena koje pate zbog visokih potpetica

Slučajevi snažnog bola među nožnim prstima, nazvane Mortonovim neuromom ili interdigitalnom neuralgijom, porasli su među ženama od 40 do 69 godina za 115 posto od 2004. godine, pokazali su podaci informacionog Centra britanskog zdravstvenog i socijalnog sistema.
24.06.2015. - 10:31h

Žene su deset puta izloženije tom problemu od muškaraca, jer se veruje da ga izaziva višegodišnje nošenje cipela s visokom potpeticom ili nošenje neodgovarajuće obuće, prenosi agencija Fena.

Inače, Mortonov neurom zahvata živac među nožnim prstima, razvija se fibrozno tkivo koje pritiska nerv i izaziva bol.

Oni koji imaju to stanje opisuju ga kao raspon neugodnosti od osećaja da imaju kamenčić u cipeli pa sve do bola koji se može porediti s hodanjem po žiletima.

Ortoped i istraživač Endrju Krejg iz bolnice u Bedfordu kaže da je proučio oko 40 pacijenata i da je više od polovine moralo na operaciju.

"Mortonov neurom je istorijski dobro dokumentovan, ali slabo objašnjen fenomen kojem se može prići na nekoliko načina. Odavno znamo da uglavnom stradaju sredovečne žene, a nagađa se da su uzrok visoke štikle i ostala tesna i neprirodna obuća", kaže Krejg.

Osim operacije, stanje se može lečiti posebnim ulošcima i inekcijama steroida, a operacijom se ponekad mora da ukloni celi pritisnuti nerv, posle čega pacijent više nema osećaj među prstima.

Izvor: tanjug