Jednostavne vežbe zbog kojih ćete lakše podnositi štikle

Teško podnosite štikle? Nakon celodnevnog hodanja i stajanja na njima nekoliko dana vas bole noge? Ne dozvolite da se to ponavlja. Evo rešenja!

.

Naučnici su zaključili da uzastopno nošenje štikli u razdoblju od tri godine može da učini veliku štetu za mišiće i zglobove na nogama, zato preporučuju određene vežbe da biste ih ojačali.

Vođa studije sa univerziteta Hanseo u Južnoj Koreji Jong-Seok Ji ističe da bi ljubiteljke štikli određenim vežbama mogle da ojačaju mišiće i tako se bore protiv deformacije stopala koju izaziva svakodnevno nošenje cipela sa štiklom i povećava rizik za povrede i istegnuće zglobova.

Studija je pratila 40 žena koje zbog posla nose cipele na štiklu od 10 centimetara i više, minimalno tri puta nedeljno. Pratili su šta se događa s mišićima i zaključili da dva od četiri mišića počinju da dominiraju pa žene lakše gube ravnotežu dok hodaju na štiklama.

Vođa studije objasnio je za "International Journal of Clinical Practice" da se na početku čini da zglobovi jačaju, ali s vremenom zapravo slabe i žene lakše gube ravnotežu dok su na štiklama. To na kraju dovodi do veće šanse za povrede.

Da bi sprečile povrede, deformisana stopala i bol u leđima, mogu da se preduzmu preventivne mere. Pre svega, Ji kaže da treba naći ravnotežu između štikli i cipela s nižom štiklom, ali mogu da pomognu i neke vežbe. Jedna od njih je i vežbanje s peškiromi to tako što ćete ga postaviti na pod i nožnim prstima uzimati i spuštati, kao da ga gužvate. Takođe možete bosonogi da hodate na petama ili sedite pa podižete prste od poda.

Izvor: Ljepota i zdravlje