Britanci napravili čokoladu protiv starenja! Podmlađuje kožu za čitavu deceniju!

Da biste imali lepu, negovanu i zategnutu kožu, više ne morate samo da je tretirate kremama spolja, već možete da je podmladite i iznutra. Britanski naučnici su napravili čokoladu protiv starenja, koja čak može i da "ispegla" bore.

.

Novi slatkiš poboljšava cirkulaciju, i tako usporava nastanak bora. Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do deset grama ove čokolade menja strukturu u raznim slojevima kože toliko, da se postiže efekat podmlađivanja za 10 godina.

Čokoladu koju su nazvali "estečok", napravili su stručnjaci Univerziteta Kembridž. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama, sadrži toliko antioksidanata, koliko i file lososa sa Aljaske, i isto toliko polifenola, koji efikasno pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao što ima u 100 grama crne čokolade.

Ispitivanja su trajala četiri nedelje, a učesnici su svakoga dana morali da pojedu jednu kockicu "estečoka". Dokazano je da im je slatkiš koji sadrži nešto više kakaoa, poboljšao cirkulaciju i delovao preventivno na proces nastanka bora.

"Klinička testiranja su pokazala da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo", rekao je jedan od učesnika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev.

"Učestvovali su pedesetogodišnjaci i šezdesetogodišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere smo utvrdili da im je koža nakon istraživanja vraćena na nivo kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje".

Ipak, neki lekari su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici.

"Sigurno je da čokolada sadrži neke supstance koje mogu uspešno da pomognu u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smemo da zaboravimo da konzumacija velike količnine čokolade može da dovede do povećanja broja unetih kalorija, a samim tim i do gojaznosti", upozoravaju lekari Univerziteta u Glazgovu.

"Zbog toga bi istraživači morali da svoje tvrdnje potkrepe dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice", naveli su.

Specijalista za ishranu Koledž univerziteta u Londonu, doktor Džordž Grimbl je dodao da su ranija ispitivanja pokazala da efikasnost usporenog antioksidanta astaksantina veća kada se primenjuje direktno na kožu, a ne kada učestvuje u procesu varenja.

"Ipak, treba naglasiti da astaksantin zaista ima antioksidantno delovanje, i veoma malo negativnih efekata, tako da ovaj pronalazak deluje obećavajuće. Međutim, još je rano da se donose zaključci o dugotrajnim efektima", rekao je Grimbl.

U kutuji doza za tri nedelje

Kocka čokolade, inače, sadrži samo 38 kalorija, i zbog toga mogu da je uzimaju i dijabetičari. Prodavaće se u luksuznom pakovanju, svaka kockica će biti posebno upakovana, a u kutiji će se nalaziti "doza" za tri nedelje. Čokolada bi uskoro trebalo da se pojavi na tržištu.

Izvor: novosti.rs