Lepota

10 glavnih razloga zbog kojih zubi postaju žuti

Obratite pažnju, jer samo menjanjem navija možete da uštedite novac od izbeljivanja!
24.05.2015. - 09:44h

1. Vino
Crno vino svojim pigmentom zube čini žutim. Ali sličan efekat ima i belo vino i to zahvaljujući taninu - prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast ukus, a koji uzrokuje žute fleke na zubima.

2. Kafa
Ne postoji tamniji napitak od kafe i upravo njegova boja uništava blistav osmeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno da operete zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.

3. Balzamiko sirće
Reč je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. Popularni dresing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i braon boje.

4. Kari
Začin koji potiče iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu pa će u trenu obogatiti svako jelo. Ipak njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih posle jela treba što pre oprati.

5. Sos od paradajza
Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmeha. Razlog se ne krije u crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

6. Bobičasto voće
Iako ga vaše telo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizli zube može da učini žutim. Razlog je jaka boja koja se lako veže za zubnu gleđ.

7. Gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogao da izazove karijers. Ali takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu da postepeno postanu žuti.

8. Soja sos
Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtiveka uživa cela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja sosova nije dobjena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja šteti zubnoj gleđi.

9. Cvekla
Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je deo svakodnevne ishrane. Ali njena snažna boja ostaće tokom sečenja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima.

10. Čaj
Čajevi su se toekom istorije koristili za bojanje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.

Izvor: Zadovoljna.hr