Pet namirnica koje brišu bore

Pored nege, izgled vašeg lica i brzinu njegovog starenja dosta određuje i vaša ishrana. Zato se potrudite da ove namirnice budu na vašem meniju!

.

1. Zob
Zob je idealna namirnica za doručak jer je prepuna aminokiselina i vitamina E koji neguju kožu, ublažavaju posledice preteranog izlaganja suncu i bore se protiv slobodnih radikala. Imajte na umu da blagodati ove žitarice nemaju instant kaše, već samo celi plodovi koji nisu prošli proces rafiniranja, pa ih svakako uključite u prvi obrok u danu.

2. Kafa
Retko ko ne započinje dan šoljicom kafe. Omiljeni jutarnji napitak bogat je kofeinom koji stimulira cirkulaciju i tako delotvorno razbuđuje. Kofeinsko podsticanje cirkulacije pozitivno deluje i na prokrvljenost kože lica. Mlevena kafa, je odlično abrazivno sredstvo i za pilinge iz kućne radinosti, kao i maske za regeneraciju kože i kose.

3. Sir
Želite da izbrišete nekoliko godina s lica? Održavajte zube zdravim i belim. U tom zadatku pomoći će vam hrana bogata visokim količinama kalcijuma poput sireva i drugih mlečnih proizvoda. Kalcijum, naime, štiti i osnažuje zubnu gleđ, i podstiče proizvodnju pljuvačke koja sadrži prirodne materije za borbu protiv bakterija i karijesa.

4. Grejp
Jeste li znali da se većina krema za brisanje bora temelje na visokim koncentracijama vitamina C? Ovaj vitamin podstiče rast kolagena koji je sastavni deo svakog ljudskog tkiva, a posebno je važan za elastičnost kože. Vitamin C nalazi se u širokom spektru voća i povrća, a posebno u agrumima poput grejpa koji je odličan saveznik lepote i mladolikosti.

5. Orah
Ispravljanju bora pridonosi grickanje ovih orašastih plodova prepunih omega 3 masnih kiselina koje takođe podstiče stvaranje kolagena u telu. Naime, upravo su suva koža i lomljivi nokti neki od glavnih posledica nedostatka ovih važnih hranjivih materija u telu. Imajte na umu da su orasi izuzetno kalorična hrana, pa ograničite unos plodova na maksimalno 50 grama dnevno.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte i: 

Očistite lice maskom od kvasca