Lepota

Uz pomoć pet biljaka do bisernih zuba!

Želite savršeno bele zube? Želju mogu da vam ispune upravo ove biljke...
11.07.2016. - 10:14h

Lovorov list
Lovor deluje antibakterijski i osvežava dah, ali može da ukloni i žute mrlje sa zuba uzrokovane hranom i pićem. Svež list lovora stavite u činiju i dodajte malo soka citrusa (narandže, limuna ili limete) ili, ako je organski plod komadić kore citrusa. Dobro zgnječite sastojke sve dok se ne povežu. Dobijenom smesom četkajte zube svaki treći dan.

Jagode
Kiseline iz jagoda mogu da uklone žute mrlje na zubima. U činiji zgnječite jagode i smesu nanesite na četkicu za zube. Mešavinom četkajte zube svaki treći dan.

Ulje kokosa ili sezama
Takozvani "oil pulling" je drevna ajurvedska tehnika održavanja higijene usne šupljine. Osim šti čisti zube, ulje sprečava stvaranje zubnog plaka i bakterija koje uništavaju zube i desni. Grgoćite kašiku ulja oko 15 minuta pa ispljunite. Nakon toga zube operite na uobičajen način.

Kurkuma
Ovaj indijski začin idealan je za uklanjaje mrlja sa zuba, ali i za ubijanje bakterija. U kašičicu kurkume u prahu dodajte nekoliko kapi mlake vode i izmešajte dok ne dobijete pastu. Mešavinom iščetkajte zube i dobro ih isperite ili operite na uobičajen način. Mešavinom četkajte zube svaki treći dan.

Korijen sladića
Ova čarobna bijka ubija gljivice, bakterije, smanjuje upalu grla, ali i čisti zube. Žvačite komad korena ili njime dobro istrljajte zube. Mešavinom četkajte zube svaki treći dan.

Izvor: Zadovoljna.hr