Od peruti do podočnjaka: Kelj je savršen za lepotu!

Nalazi se u mnogim kremama, laku za nokte, šamponima jer je izuzetno lekovit!

.

Osim u kuvanim jelima salatama i sokovima, kelj je svoje mesto našao i na policama sa preparatima za negu lepote. Bogat je antioksidansima i gvožđem. Smanjuje upalu, leči opekotine od sunca ali i povećava elastičnost kose. Upravo zbog toga sve je češće njegov ekstrakt deo krema, lakova za nokte i šamponajer podstiče proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost, vlaži vlasište i jača nokte

Koža

Kelj obiluje vitaminima A, C i K koji smanjuju tamne podočnjake i zatežu kožu oko očiju čime se smanjuje rizik od sitnih bora. On sadrži lutein, karoteonid koji podstiče proizvodnju kolagena i preporučuje se kod otoka i ožiljaka. Osim toga pomaže u čišćenju pora i zadržavanju vlage u telu što kožu čini zdravijom.

Kosa

Omega-3 i omega-6 masne kiseline iz kelja vlaže vlasište, pospešuju rast kose i ublažavaju perut. Njegov ekstrakt se koristi u šamponima, ali delotvoran je i u maskama. Za pripremu maske potrebno je u blender staviti četiri lista kelja, malo limunovog soka i kašičicu maslinovog ulja. Dobijenu pastu potom treba umasirati u vlasište i ostaviti 20 minuta pre ispiranja.

Nokti

Kosa i nokti sastoje se od keratina, a kelj podstiče njegovu proizvodnju. To nokte čini snažnima i dobro hidriranim. Mnoge kozmetičke kompanije u poslednje vreme lansiraju lakove sa ekstraktom kelja.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte: 

Protiv akni i podočnjaka - Četiri recepta s mentom za vašu lepotu