Lepota

Strogo je propisano koliko dugo smete da nosite štikle! Lekari kažu...

Ženstvene su i u njima definitivno izgledate najbolje. Ali vaša stopala i leđa ne misle tako. S njima su saglasni i lekari. Štikle morate da dozirate!
04.02.2015. - 11:22h

Nova istraživanje dokazalo je da se nošenjem visokih potpetica povećava rizik od razvijanja osteoartritisa kolena. Ali i pored toga, žene se ne treba da se odreknu svojih omiljenih štikli, samo ih treba nositi "zdrav" broj sati, a koliko je to, otkriva lekar L. Kelsej Armstrong.

“Potpetice su loše za vaša stopala jer ih stavljaju u neprirodan položaj”, objašnjava Amstrong.

Pritisak pod kojim se nađe stopalo može da dovede do žuljeva, fraktura, neuroma, a sada znamo, i do osteoartritisa kolena. Kako bi se opasnost od razvijanja tih problema smanjila, treba se, smanjiti i vreme koje provodite noseći potpetice.

“Preporučeno vreme zavisi od vrste cipele i od aktivnosti koja se u njima radi”, ističe Amrstrong i preporučuje:

Niska štikla (do 4 centimetra)
Takva je idealna za druženja ili šoping, gde ćete više stajati nego sediti, a nošenje bi se trebalo ograničiti na četiri sata maksimalno.

Srednja štikla (4cm – 8cm)
Ovakve cipele nosite prvenstveno da ih pokažete, a nosite ih na vjenčanja, spojeve i slično. U njima ne biste trebali ostajati duže od tri sata.

Visoka štikla (više od 8cm)
Najbolje je da izbegavate ovako visoke štikle, ali ako baš morate da ih obujete, ne ostajte u njima duže od sat vremena.

"Ako su cipele potpuno zatvorene, a štikle nisu taknke već su deblje ili čak platforme, onda se predloženo vreme prodžava", objašnjava Armstrong.

Kada skinete štikle, svakako stopalom pređite preko male loptice, da bi vam sitni mišići u stopalu ojačali, savetuju stručnjaci.

Izvor: Net.hr

Pročitajte i: 

Produžite vek svog grudnjaka uz četiri saveta!