Produžite vek svog grudnjaka uz četiri saveta!

Oblik, boja i elastičnost grudnjaka želimo da se održe što duže. Međutim to često nije slučaj. Damo dosta novca na kvalitetan veš koji se brzo deformiše. Zato pogledajte koje savete morate da pratite da bi vaš grudnjag veoma dugo izgledao kao prvoga dana.

.

1. Prilikom pranja pamučnih grudnjaka u mašini za veš važno je da ostatak garderobe ne bude težak i masivan. U suprotnom korpe grudnjaka će se izobličiti i oštetiti, a istovremeno će izgubiti elastičnost. Koristite mrežastu kesu koja je namenjena za pranje osetljivog veša, na taj način je moguće izbeći razvlačenje i moguće pucanje žice.

2. Prozvođači donjeg veša savetuju ručno pranje grudnjaka napravljenih od osetljivih i finih tkanina kada je to god moguće, jedino na taj način se mogu očuvati izgled i oblik. Standardni deterdženti nikako se ne preporučuju, najbolje je koristiti šampon za bebe. Nekoliko kapi razmućenih u toploj, nikako vreloj vodi, idealna je kupka za pranje u kojoj je grudnjak najbolje držati oko 20 minuta, pa ga isprati u hladnoj vodi.

3. Bele grudnjake brojni ispiraju u deterdžentima koji u svom sastavu sebi sadrže izbeljivač, takvi ne samo da uništavaju elastičnost nego čistu belu pretvaraju u žutu boju. Izbegavajte zato agresivna sredstva za pranje veša.

4. Pogrešno sušenje grudnjaka takođe može da mu skratiti vek trajanja. Izvore toplote poput radijatora treba izbegavati kao i direktno izlaganje suncu. U oba slučaja elastične trakice će popustiti, a boja će izgubiti na intenzitetu. Preporučuje se da grudnjak sušite na ravno položenom peškiru.

5. Nakon pranja u mašini trake obično budu potpuno isprepletene, a kukice na njima oštećuju ostatak grudnjaka. Kako biste izbegli takva oštećenja najbolje je grudnjak zakopčati pre pranja. Na ovaj način grudnjak se neće deformisati.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte i: 

Fazon koji će produžiti život vaših najlonki!