Šta mislite, koja boja će obeležiti modnu 2015. godinu?

Svake godine se jedna boja istakne kao obavezna u modnim kombinacijama! Ove godine to će biti...

.

Marsala, boja sicilijanskog vina crvenkasto-smeđe nijanse koja podstiče kreativnost, predstavlja poverenje i stabilnost, asocira na sofisticiranu eleganciju i ugodnu atmosferu boja je za  2015. godinu, kaže Pantone.

Pantone svake godine izdaje posebno saopštenje u kojem proglašava boju godine, a ove je godine na red je došla boja koja se skiva pod šifrom Pantone 18-1438.

Boja godine 2014. bila je radiant orchid, vrlo intenzivna nijansa ljubičasto-roze boje.

Ako se pitate kako Pantone bira boju godine, odgovor je - niko ne zna osim njih, ali svi je se drže.

Pantone je kompanija s više od 45 godina radnog staža i svetski je poznati autoritet na području boja. Od samih svojih početaka firma inspiriše dizajnere profesionalce svojim proizvodima, uslugama i inovativnim tehnologijama u cilju omogućavanja potpunog iskustva doživljaja boja i izražavanja kreativnosti.

Još je 1963. Laorens Herbert, osnivač Pantone-a, kreirao inovativni sistem identifikovanja i poređienja boja kako bi rešio problem grafičkih umetnika s postizanjem tačno određenih nijansa boja. Njegovo shvatanje činjenice da spektar boja svako ponaosob vidi drugačije, dovelo je do stvaranja inovativnog" PANTONE MATCHING SYSTEM-a" - knjige standardizovanih boja u formatu lepeze. Od tada Pantone širi svoj koncept sistema upoređivanja i standardizovanje boja i na ostale proizvođačke delatnosti uključujući digitalnu tehnologiju, modnu industriju, plastiku, arhitekturu, enterijere i slično.

Danas je naziv Pantone prepoznat širom sveta kao jezik za preciznu i standardiziranu komunikaciju u vezi boja koju koriste svi, od dizajnera, proizvođača i prodavaca do krajnjih kupaca u širokoj lepezi raznih industrija i dlatnosti. Snagu Pantone-ovog sistema boja najbolje pokazuje podatak da su zemlje poput Škotske, Kanade i SAD-a boje svojih zastava definisale upravo Pantone-ovim sistemom i sada svi znaju da je plava boja na škotskoj zastavi ona Pantone-ove oznake "Pantone 300".

Izvor: Metro.hr/hsm.rs

Pročitajte i: 

Šta još neće smisliti! Ovo su haljine od... KOSE!