BB kreme, CC kreme... Šta su i kome su namenjene?

Sve više proizvođača šminke i krema u svoju ponudu dodaju i BB kreme, a žene širom sveta ih sve više koriste. Šta su BB kreme, ko ih je osmislio i kome su namenjene? I zašto su im zamena CC kreme?

.

Ovaj hibrid kreme i baznog pudera osmislili su nemački dermatolozi, koji su želeli da stvore kremu koja će pružati i toniranje kože nakon laserskih zahvata na licu i hidrataciju. Nakon toga postala je totalni hit u Južnoj Koreji, proširila se u drugim azijskim zemljama, a 2011. pojavila se na policama SAD-a.

Danas se u prodavnicama mogu naći BB kreme izuzetno jeftine ali i papreno skupe. Istraživanja pokazuju da će četiri od pet osoba, koje su jednom kupile BB kremu, kupiti je ponovno. Ali, bez obzira u koju grupu spadale, jeste li se ikada zapitale šta se sve nalazi u BB kremama i kome su one namenjene? Ako ne, vreme je da to otkrijete!

Glavni sastojci

Postoje različite kreme na tržištu, a najčešće se reklamiraju kao kombinacija hidratantne kreme, baznog pudera, kreme za zaštitu od sunčevih zraka. Tako dobar deo BB krema najčešće sadrže cinkov oksid ili titanijumov dioksid koji štite od sunčevih zraka, te imaju vodootporna svojstva. Takođe, određene vrste BB krema imaju svojstva protiv starenja kože. Neke u sebi imaju vitamine A, E i C koji su jaki antioksidansi, zatim hidratantna svojstva kao što su hijaluronska kiselina i glicerin. Za svežu, prijatnu i kožu sa sjajem stavljaju se sastojci na bazi silikona, koji pomažu u efektu zatezanja kože.

Lošija hidratacija

Naravno, kao ni svaka druga krema, ni BB krema ne čini čuda. Dok je većina osoba, koja ih upotrebljava na dnevnoj bazi, zadovoljna načinom na koji tonira kožu, činjenica ostaje da ona nije toliko dobra kada je u pitanju hidratacija kože, pa je zato preporučljivo pre nanošenja BB kreme naneti standardnu kremu koju koristite. Naime, očekivati da jedan proizvod može biti savršen u svemu – odnosno da će biti lagan za lice, dobro prekrivati nepravilnosti, i hidrirati je – jest pomalo nerealno, barem za sada.

Malo nijansi

Ono što je za mnoge osobe najveći nedostatak BB krema jest mali broj nijansi u kojima su dostupne. Većina proizvođača pravi ih u dve do tri nijanse, dok neki proizvođači proizvode samo jednu. Ono što je isto vrlo važno napomenuti jest da osobe koje imaju problema s bubuljicama ne smeju upotrebljavati BB kreme s visokim SPF-faktorom, jer može da dođe do pogoršanja. BB krema najviše odgovara osobama s normalnom do masnom kožom, te svetlom i srednje tamnom kožom, iako nisu isključeni ni drugi tipovi kože, što u mnogome zavisi od proizvođača.

Odlična je, ali…

BB krema neće nadoknaditi druge kreme za standardnu negu lica, ali ona može da pomogne da ti proizvodi bolje deluju. Naime, BB kreme su vrlo  lagane na koži, ne izazivaju efekt maske, ne začepljavaju pore (ili mnogo manje). Ako i niste osoba koja voli BB kreme ili je isprobala jednu vrstu koja vam nije odgovarala, dobra vest je da se one još uvijek svake godine usavršavaju i postaju sve bolje i bolje. Zato pre nego što sledeći put kupite BB kremu, tražite testere koje možete da nanesete na lice i na taj način isprobajte kremu na nekoliko dana. Možda će vam jedna odgovarati, a druga ne.

A ako uopšte ne uspete, pokušajte da pronađete CC kreme (color-control), koje su prošle godine izašle na tržište. Reč je o kremama koje imaju još lakšu teksturu, bolje prekrivaju i imaju bolju hidrataciju od BB krema. Bar tako kažu.

Izvor: žena.hr

Pročitajte i: 

Ono što sigurno ne znate, a morate da znate o sapunu!