10 kućnih namirnica koje uspešno pobeđuju akne!

Ukoliko se borite sa aknama i shvatate da vam ni jedan od kozmetičkih proizvoda ne odgovara, zavirite u fijoke i police vašeg doma, tamo se nalazi bar 10 mogućiš rešenja. Jedan će vam sigurno odgovarati!

.

1. Aspirin

Lek koji gotovo svi imaju u svom domu jer je spas za glavobolju dobar je i za neke druge probleme. Izmrvite jedan aspirin u posudu i prelijte ga sa malo vode, filtrirane ili flaširane, toliko da se napravi pasta. Napravljenu pastu nanesite na akne i držite dok se pasta potpuno ne isuši. Nakon sklanjanja paste sa lica, ne zaboravite da nanesete hidratantnu kremu jer aspirin veoma isušuje kožu.

 

2. Med

Veoma dobar antioksidans, med je veoma lekovit za vašu kožu. Ne može sigurno da vam škodi ukoliko pred spavanje akne premažete tankim slojem domaćeg meda i pustite do ujutru da odstoji. Tretman ponovite nekoliko puta i crvenilo će se povući, a koža će postati mekana i nežna.

 

3. Sok od limuna

Iscedite jedan limun i uz pomoć vate sok nanesite na akne. Limun je bogat vitaminom C, ubija bakterije i isušuje infekciju.

 

4. Beli luk

Ova namirnica ne ubija samo vampire, već se dobro bori i protiv uvek dosadnih akni. Presecite jedan čen belog luka i sa presečenim delom pređite preko akni. Pustite malo da odstoji, a potom isperite. Budite pažljivi i nemojte da dozvolite da vam beli luk dođe do očiju.

5. Vitamin E

Ovo rešenje uzmite u obzir baš ako ništa drugo ne pomaže. Prepolovite kapsulu vitamina E i ulje iz nje nanesite na akne.

 

6. Aloja

Nemaju baš svi svežu aloju kod kuće, ali, ukoliko ste među onima koji je imaju, znajte da vam može dobro poslužiti u borbi sa aknama. Aloja smiruje upaljenu kožu i otoke i ublažava crvenilo.

 

7. Kesice čaja

Nakon što skuvate zeleni čaj, uzmite kesice i stavite ih u frižider da se ohlade. Ohlađene kesice stavite na bubuljice. Pored zelenog čaja veoma je delotvoran i čaj od kamilice. Umesto kesica, možete i da skuvate veoma jak čaj od kamilice, na jednu šolju stavite tri kesice čaja. Sačekajte da se čaj ohladi, pa ga stavite na sat vremena u frižider. Potom vatu umačite u čaj i premazujte bubuljice.

 

8. Ulja

U činiji pomešajte nekoliko kapi maslinovog ulja, ulja avokada i kokosa. Ukoliko vam je koža suva njima dodajte nekoliko kapi ulja lavande ili ruže. Ukoliko vam je pak, koža masna u njima dodajte malo limunovog soka. Dobro promešajte sve sastojke i nanesite ih na akne.

 

9. Led

Led može da bude vaš najbolji prijatelj. Kocke leda stavite u peškir, a njime potom lagano prelazite preko lica i pogotovu bubuljica. Led će momentalno sprečiti znojenje, a samim tim i dalju iritaciju lica i povećanje broja akni.

 

10. Ovsena kaša

Pomešajte šolju neposoljene i nepošećerene ovsene kaše sa vodom, najbolje filtriranom ili flaširanom. Treba da bude poput paste, zato pazite da ne bude preretka. U nju, ukoliko imate, ubacite i jednu kašiku meda. Smešu poput nanesite na lice poput maske i držite na licu desetak minuta. Ovsena kaša apsorbuje nepotrebna ulja i prljavštinu, a odlična je i za piling vašeg lica.