U 7 koraka naučite kako da sačuvate preplanuli ten nakon sunčanja

Godišnji odmor vam je prekratak i želite da sačuvate teško stečeni taman ten što je duže moguće? Držite se ovih saveta i rezultati neće izostati.

.

1. Piling pre sunčanja

Postavite dobre temelje za preplanuli ten. Pre izlaganja suncu napravite kvalitetni piling tela i odstranite sve mrtve ćelije. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će 'upiti' sunčevu svetlost, osiguraće vam lakše tamnjenje pa će i preplanuli ten duže trajati.

2. Zaštitne kreme sa visokim faktorom

Boja koju ste postigli postepenim izlaganjem duže će biti postojana od brzog 'pečenja' na najjačem suncu. Pritom ne zaboravite redovno da nanosite preparate za zaštitu sa visokim zaštitnim faktorom na sve izložene delove tela.

3. Hidratacija tela

Boja će vam biti postojanija ako kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite sebi svakih nekoliko dana negujuće kupke na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno se mažite omiljenim hidratantnim mlekom ili puterom za telo.

4. Jaka hemijska sredstva za tuširanje

Izbegavajte jake sapune u ličnoj higijeni, pa će vam i preplanuli ten duže potrajati. Izbegavajte šokiranje organizma sa naročito hladnom ili vrućom vodom – pametno bi bilo istuširati se sa mlakom vodom.

5. Trljanje peškirom

Želite li da zadržite boju nakon letovanja, zaboravite na frotirne peškire i snažno trljanje tela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na vazduhu. Dodatan efekat postićićete ako na mokru kožu nanesete dečje ulje za telo i tako se prepustite strujanju letnjeg vazduha u domu.

6. U borovom hladu

Održavajte preplanuli ten 'skrivanjem' u hladu. Da, dobro ste pročitali. Sunčevi zraci dopreće do vas i u hladu, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite na hidratizaciju! Popijte barem osam čaša vode dnevno, a koristan će biti i zeleni čaj.

7. Narandžasta i zelena hrana

Preplanuli ten i karotenidi vole se javno. Ovi pigmenti koji se nalaze u povrću i voću narandžaste, crvene i zelene boje zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu ishranu stoga ubacite paradajz i papriku. Smutite fini šejk od šargarepe, dinje i breskve, a jedite i mnogo spanaća, kelja, kupusa kao i zelene salate.