Zašto treba da prestanete da koristite lufu

Ako ste jedan od onih ljudi koji koriste lufu i druge vrste sundera kod svakodnevnog tuširanja, možda je vreme da promenite tu naviku...

.

Ta mrežica koju koristite da se istrljate i time uklonite mrtvu kožu, zapravo je pravi vlažni raj za bakterije.
Mrtva koža koju uklonite zadržava se u malim cvoricima na lufi. Bez obzira koliko ste je dobro isprali. Pritom, vi je verovatno ostavite u kupatilu do sledece upotrebe.
Bakterije za to vreme pojedu sve organsko na njoj, jer je kupatilu visoka vlažnost, nema puno vazduha i cirkulacije istog i to je odlicno mesto za razvoj bakterija. Bakterije za to vreme pojedu sve organsko na njoj"; objašnjava doktorka Ester Angert.

U kupatilu je visoka vlažnost, nema puno vazduha i cirkulacije istog i to je odlicno mesto za razvoj bakterija. Ukoliko ste baš vezani za svoju lufu, postoje koraci koje možete da preduzmete da smanjite rizike:

Pustite je da se osuši. Izvadite je iz vlažnog okruženja. Najbolje bi bilo da dobro provetrite celo kupatili i izbacite iz njega svu vlagu. Možete i da nasapunjate lufu i isperete je nakon korišćenja.

Zamenite je. Ako je promenila boju ili neprijatno miriše, definitivno je vreme za novu.

Stavite je u mikrotalasnu pećnicu. Dvadeset sekundi u mikrotalasnoj preporučljivo je i za sintetičke sunđere. Nemojte to raditi sa plastičnim lufama.

Koristite varikinu za dezinfekciju. Potopite je u rastvor sa 5% varikine. To će ubiti bakterije.

Međutim, najbolje je da uopšte ne koristite sredstva ovog tipa. Lekari preporučuju manje grubih tretmana za kožu, jer se time uklanjaju i njena prirodna ulja koja joj daju vlažnost i elastičnost. Oni smatraju da su vam šake dovoljne da se lepo okupate.