Prve dame svetskih trendova

One kroje ili su deo svetske političke scene, a svaki komad garderobe koji nose savršeno je skrojen. Ove dame diktiraju trendove, a štos je u tome što su sve krpice i detalji, uglavnom, dostupni i običnim smrtnicama.

.

„Da bi bila nezamenljiva, žena mora uvek da bude malo drugačija“. Tako je govorila Koko. Mi vam predstavljamo pet najlepše obučenih cica sa svetske političke piste, po našem izboru koji je bilo vrlo težak.

Mišel Obama

Na nju čak ni Ana Vintur nema primedbu. Gospođa Prva dama Amerike  ne haje mnogo za skupu garderobu, te je možete videti i u haljinama koje koštaju samo 35 dolara. Mišel vešto balansira između čuvenih kreatora visoke mode i robnih marki koje su dostupne u bilo kom tržnom centru u Americi. Od modnih kreatora, Mišel bira Roksandu Iličić,  Karolinu Hereru, Džejsona Vua...

Jedinu primedbu na stilm gospođe Obame ima britanska kraljica mode Vivijen Vestvud: „Ona je veoma lepa žena, ali njeni modni izbori su katastrofa. Previše je konzervativna.“

Hele Toring – Šmit

Danska premijerka Hele Torning-Šmit  od 2011. prva je žena na tom položaju i to ne bilo kakva. Nevaljali mediji zovu je „Guči Hele“ jer je ova dama veliki ljubitelj tih tašni. Prema merilima svetskog bontona, Hele je vrlo nekonvencionalni šef države. Obožava da flertuje i da se slika i ponosno nosi firmiranu garderobu. Svako na njenom mestu bi možda pocrveneo da ga nasred javnog skupa prozovu zbog skupe garderobe, ali ne i Hele koja je slatko odgovorila: „Pa, ne možemo svi da izgledamo kao g...o!“

Kejt Midlton

Vojvotkinja od Kembridža prilično je iznervirala svoju „baba svekrvu“ kraljicu Elizabetu izborom jeftine garderobe. Kraljica je insistirala da se Kejt malo skuplje obuče prilikom jedne zvanične posete, ali ova mlada gospođa ostala je dosledna svom stilu. Kejt je inače poznata i voljena baš zbog toga što voli da nosi garderobu skromnijih cena, a jedan od omiljenih joj je brend "Ralph & Russo", čiji se kompleti mogu naći i za 50 funti. Elizabeta je imala primedbu i na malu dužinu Kejtinih suknjica (!!!), ali kad imate ovakve noge... „God, save the queen“.

Eva Kaili

Grcka poslanica u Evropskom parlamentu. Kažu, najlepša balkanska poslanica.  Uvek svedeno i elegantno obučena, bez prenaglašenih detalja, na visokim potpeticama na kojima sigurno korača.

Jordanska kraljica Ranija

Ona potiče sa Bliskog istoka, a uspela je da zagazi na polje modernog zapada. Zahvaljujući tituli, lepoti, osmehu i elegantnom stilu kraljica Ranija od Jordana važi za jednu od najmoćnijih žena na svetu. Armanijeva muza je redovni gost svih vodećih svetskih dešavanja, revije  čuvenih modnih dizajnera ne prolaze bez Ranijinog prisustva, a njene posete Parizu i Milanu gotovo su redovne. Njen stil najlakše bi mogao da se opiše kao jednostavan, gotovo skroman, ali savršeno savremen. Ranija uvek zna kada i šta treba da obuče, a zahvaljujući istinskoj lepoti i telu supermodela (visoka 175 cm, 50 i kusur kg) uvek izgleda savršeno. „Vog“ ju je uvrstio na lestvicu najbolje odevenih žena na svetu, a magazin „People“ među 50 najjepših. A ona skromno kaže: “Stil je odraz snage karaktera, odlučnosti, volje i dobrote srca.“

Leticija kraljica Španije

Ona je u mnogo čemu prekršila tradiciju - nije plave krvi, novinarka je, a iza sebe je već imala jedan brak. Iako je njeno venčanje sa princom Felipeom bilo šok za javnost, svojom otmenošću, odmerenošću a istovremeno jednostavnošću ona je polako ali sigurno osvajala simpatije naroda.
Iako su joj zamerali odsustvo "uštogljenosti" što se valjda u kraljevskom miljeu smatra normalnim, ona se trudi da živi normalno, kao i pre udaje, ne obazirući se previše na njene protokalrne obaveze. Ima dve ćerke, odličnu liniju i... mnogo stila!