Šta znači couture?

Da bi mogli da dobijemo naziv haute couture, dizajneri ili modne kuće trebaju klijentima da nude šivanje po meri, privatne probe i da se pridržavaju francuskih standarda.

.

Haute couture je francuski izraz za visoku modu, a označava šivenje po meri za klijenta i ručni rad od početka do završetka kreacije. Pritom se koriste izuzetno kvalitetne i često unikatne tkanine, a rezultat je jedinstvena ručno rađena garderoba. Svoje korene visoka moda vuče iz 19. veka kada su se Parižanke iz visokog društva htele svojim modnim stilom da se istaknu među elitom i zahtevale su posebne toalete.

Stroga pravila za visoku modu
Modna kuća može svoju liniju garderobe da nazove haute couturom samo ako se strogo pridržava pravila Francuskog ministarstva industrije i francuskog modnog udruženja Federation Francaise de la Couture. Dizajneri ili modna kuća treba svojim klijentima da nude i šivenje po meri i da pruže mogućnost privatnih proba. Takođe, treba da imaju radionicu u Parizu sa najmanje 20 zaposlenih i da predstavljaju dve kolekcije za godinu dana. Kolekcije se predstavljaju u januaru i julu, a na rasporedu su dnevna i večernja garderoba.

Haute couture liniju izrađuje udruženje od 2200 krojačica "Les petite mains" što u prevodu znači "male ruke". One najčešće ceo svoj radni vek posvete samo jednoj modnoj kući ili dizajneru.

Sa godinama se broj dizajnera smanjio
Izradom haute couture kolekcija modne kuće ne zarađuju puno, većina njih čak i gubi novac. S obzirom na samo 2000 klijenata širom sveta, ne čudi što se broj modnih kuća koje izrađuju ove linije u 60 godina drastično smanjio.