3 saveta za lepa i zdrava stopala

Stopala nam se tokom leta znoje više nego inače, pa su podložna nastanku gljivica na predelu oko prstiju.

.

Pametno je biti bos što je više moguće, voditi računa o higijeni stopala, a u slučaju pojave gljivica treba da se slede ovi savete. 

1. Kupka sa hidrogen peroksidom

Hidrogen peroksid je idealan za ubijanje svih bakterija i gljivica, pa umakanje nogu u vodu i sa ovim sastojkom može ubiti neugodnu pojavu na nogama i spreči njihov nastanak. U litar destilovane vode dodajte oko 100 mililitra hidrogen peroksida od 3 posto, pa umačite noge svakog jutra i večeri po dvadesetak minuta.

2. Soda-bikarbona za cipele

Tokom leta se preporučuje izbegavanje najlonskih čarapa, kao i cipela sa sintetičkom postavom. Hodajte bosi što je više moguće. Ako ste već prisiljeni na nošenje zatvorenih cipela ubijte sve eventualne bakterije u njima osvežavajućom kombinacijom hladne vode i sode bikarbone (u meri 1:3). Poprskajte malo ove tečnosti svakoga dana po dnu vaših cipela.

3. Piling od kukuruznog skroba

Kukuruzni skrob odlično upija vlažnost, pa se nameće kao izvrstan sastojak za paste koje sprečavaju nastanak neugodnih bakterija i gljivica. Pomešajte pola šolje gustine sa malo tople vode, pa stavite u pećnicu na oko 220 stepeni dok smesa ne potamni. Dobro utrljajte ovu toplu smesu na čista i suva stopala, ostavite da deluje oko 15 minuta, pa isperite toplom vodom.