Top trikovi za negu masne kože

Suvišni sjaj posledica je prekomernog izlučivanja lojnih žlezda. Šta da se uradi i dovede koža u ravnotežu?

.

Agresivni tretmani čišćenja i dehidracija najmanje je što treba masnoj koži. Ujedno je to i najčešća greška u nezi masne kože kada, nastojeći da se suzbije suvišni sjaj, posegnemo za tonikom sa alkoholom, agresivnim pilingom ili maskom.

Umesto uravnoteženog izlučivanja, zbog takve nege stanje kože će se pogoršati, a lojne žlezde, čiji rad želimo usporiti na silu, reagovaće još jačim izlučivanjem loja. Našoj koži loj je neophodan, ima zaštitnu funkciju, ali samo ako ga nema previše. Nežna, redovina i ciljana nega jedino su ispravno rešenje za masnu kožu.

Nemojte preterano da čistite

Agresivni proizvodi za čišćenje daju prividno dobar, ponekad trenutan rezultat. S površine kože odstranjuju sav loj, nestaje sjaj, ali tako očišćena koža postaje suva, ostaje bez zaštitnog sloja i ranjiva i to vidimo na površini. U dubljim slojevima aktivira se obrambeni mehanizam kože, njene lojne žlezde počinju da izlučuju loj i uskoro naša koža postaje masnija nego pre. Izbegavajte alkohol i tonike s alkoholom, alkalne sapune, sredstva s tenzioaktivnim materijama, prevelike doze voćnih i salicilne kiseline. Kožu čistite nežno ali temeljno, ujutro i uveče, proizvodima koji poštuju ravnotežu kože, koji ne isušuju i ne iritiraju kožu.

Oslobodite pore

Druga vrlo česta greška je odabrati kreme protiv suvišnog sjaja ili pudere koji zatvaraju pore. Ako su pore zatvorene loj se iz njih ne može izlučivati, zadržava se u porama, koža se ne pročišćava, stvaraju se bubuljice, a potom i upalni procesi - akne. Redovno čišćenje odgovarajućim sredstvima i njega proizvodima koji uspostavljaju ravnotežu izlučivanja, a istovremeno štite kožu jedini je način da se uspostavi potrebna ravnoteža kože. Izbegavajte mineralna ulja, voskove, sredstva koja na koži stvaraju nepropusni fil.

Izbegavajte sunce

Nakon nekoliko dana provedenih na suncu izgledaće vam da je nestao suvišni loj, da je koža uspostavila ravnotežu. Ali to je samo početni, varljiv efekat. Sunce će u početku smanjiti upalne procese, koža će izgledati mat i zdravo, ali pod uticajem sunca zadebljava se rožnati sloj kože, a to znači da su pore začepljene. Odmah nakon prestanka sunčanja lojne žlezde postaju aktivnije i vaša koža je masna, sa bubuljicama i aknama. Najbolji izbor je hladovina – barem za lice!