Nega kose leti: Više je negujte, manje farbajte!

Zdrava ishrana, hidratacija, preparati za zaštitu kose od sunca... Evo šta sve morate da znate o negi kose tokom leta...

.

Kosa podjednako kao koža trpi negativne efekte sunčevih zraka. Zato o njoj treba da vodimo računa, a posebno tokom boravka na moru ili bazenima. Hlor, sunce, solarijum, slana voda uništavaju vlas koja je sastavljena od neživog tkiva, a sunčevo zračenje ugrožava protein koji gradi dlaku (keratin) i melanin koji joj daje boju i štiti je od zračenja. Zato leti kosa postaje krta, lomljiva, svetlija, gubi sjaj i teško se raščešljava.

Onima koji planiraju odlazak na more, doktor Dubravka Đerić, dermatolog u Odeljenju za dermatokozmetologiju beogradskog Zavoda za kožne i polne bolesti savetuje da pre letovanja skrate oštećene krajeve, a kosu ne farbaju, prenose Novosti.

"Najbolje je ofarbati se nekom manje agresivnom farbom, bez amonijaka, i to najmanje deset dana pred put. Takođe, treba izbegavati blanširanje kose, jer to u kombinaciji sa morskom vodom i suncem najviše može da ošteti kosu", kaže doktorka Đerić.

Sunčevo zračenje može da oslabi strukturu vlasi i da ošteti kosu jer rastvara supstancu koja predstavlja svojevrstan lepak između kutikula (površinskog zaštitnog sloja). Zato je dobro da se koristi proizvod koji sadrži UV filtere.

"Postoje preparati za zaštitu kose sa zaštitnim filterima od UVA i UVB zračenja. To su uglavnom ulja ili emulzije u obliku rasprskivača, koje treba nanositi posle svakog izlaska iz vode. Prethodno je važno isprati kosu slatkom vodom", objašnjava dr Đerić.

Osim ovih preparata, na vlažnu kosu može da se nanese i maslinovo ulje ili bilo koje ulje za sunčanje, a neki kozmetičari preporučuju stavljanje običnog balzama na krajeve, koji ne treba ispirati do sledećeg ulaska u vodu.

"Bilo bi dobro zaštititi kosu i maramom, a manje vezivati i stezati kosu jer tako postaje lomljivija i sklona opadanju", priča dr Đerić i dodaje:

"Na kraju dana kosu obavezno oprati blagim šamponima, i ne sušiti fenom".

Nije dobro ni ako se kosa ne ispira od slane vode nekoliko dana jer to može da dovede do pojačanog isušivanja, ali i cvetanja kose, koje će tek posle letovanja doći do izražaja.

Zbog visokih temperatura može da dođe i do dehidratacije kose i isušivanja dlake. Osim proizvoda koji sadrže UV filtere važna je i ishrana i hidratacija kose što se može postići dobrim maskama, uljima ili dubinskim tretmanima.

Kosi možete da vratite sjaj i pomoću preparata koji su namenjeni za negu kose posle sunčanja, a mogu se naći u obliku spreja ili kreme.

Izbegavajte jake šampone preko leta, posebno ako je kosa već suva. Šamponi bez sulfata su idealni za pranje kose tokom toplih dana jer sadrže blage sasatojke. Njih možete koristiti ukoliko vam se kosa ne masti previše. Takođe, izbegavajte sušenje fenom kada su visoke temperature.

Izvor: Novosti