Šta se dešava sa vašom kožom posle 35. godine

Budući da se nivo hormona ponovo menja, problemi sa aknama sve su manje izraženi! S druge strane, u ovom periodu, znakovi starenja postaju primetniji.

.

Zbog pada udela estrogena koža može postati suša, naročito u područjima gde je najtanja (predeo oko očiju i čelo) pojavljuju se prve sitne bore. Pojačanu dlakavost lica, posebno nausnice, bolje da ne spominjemo! Akumulirana oštećenja od sunca, plus pad udela estrogena znači da se površinski sloj kože sporije regeneriše - koža gubi mladalački sjaj i gipkost.

Ukoliko se akne ipak pojave, one su obično cistične, bolnije ispraćene izraženijim crvenilom nego u mladosti. Više su locirane u donjem delu lica, na vratu, grudima i leđima nego u T-zoni, što je tipično za pubertet. Na kraju, a opet zbog promene hormonalnog statusa, kod žena ove životne dobi češće se javlja rozacea - hroničan poremećaj kože koji karakterišu crvenilo lica, otekle i proširene krvne vene. Rešenje: Za tretiranje suve kože i sitnih bora dermatolozi preporučuju upotrebu laganih, hidratantnih krema protiv bora koje neće uzrokovati oticanje dela oko očiju, ili čak vazelina (naravno, u vrlo maloj količini!).

Za poboljšanje opšteg stanja kože, kao i za redukciju finih bora, nakon 35. godine svako jutro koristite eksfolijator (10 posto glikolne kiseline) u obliku preparata za čišćenje lica ili kao hidratantnu kremu, a uveče namažite lice kremom sa retinolom. Ukoliko smatrate da vam je potreban intenzivniji tretman, u kozmetičkom salonu zatražite piling sredstvom sa jačom koncentracijom glikolne kiseline (do 30 posto). A što je s aknama u ovom životnom dobu? Duboke, cistične akne trebaju se tretirati toplim oblozima, nekoliko puta dnevno. Toplina ublažava upalu i omekšava sebum, zbog čega se brže formira 'glava' akne, a cista se smanjuje. Takođe, utrljavanje preparata koji sadrži sumpor može pomoći.