Opasno je nositi japanke! Evo i zašto...

Kada su visoke temperature hodali bismo bosi, zato nosimo ono što je najmanje i najtanje. A to su japanke. Ipak, njih ne bismo nikako smeli da nosimo...

.

Sunđerasta podloga nije dovoljna potpora za stopala

Udobne i mekane. U njih stopalo samo utone. Ali takva podloga nije dobra za zglobove jer su noge u njima suviše nagnute ka napred što stvara probleme kako petama tako i prstima, prenosi metro-portal.hr.

Mišići i tetive rade i više nego što treba

Iako su veoma lagane, činjenica je da je jedina stvar koja drži japanke na vašoj nozi trakica u obliku slova V. To znači da vaši prsti na nogama moraju da se grče dok hodate, zbog čega mišići i tetive rade mnogo više nego obično. Ovakvo hodanje s vremenom može da prouzrokuje tendinitis.

Ravna peta napreže ahilovu tetivu

Stručnjaci tvrde da je obuća s blago povišenom petom idealna za zdravlje ahilovih tetiva. Kao što su previsoke štikle kroz kada se duže nose štetne za njih, i one potpuno ravne čine nepotrebno naprezanje.

Nema potpore za članke

Nošenje japanki razlog je broj jedan povećanom broju uganuća članaka tokom leta.

Bol u kukovima i donjem delu leđa

Nošenjem japanki duže vreme menja način na koji hodamo tako da nam se postupno skraćuju koraci, što može da bude pogubno za kukove i leđa.

Nikakva zaštita od kamenja, blata, stakla ili cipela drugih ljudi

Stopala u japankama izložena su čitavom nizu opasnosti od oštrih i prljavih predmeta, zbog čega se drastično povećava šansa da nas nešto poseče, nagazi ili zgnječi.

Pročitajte još:

Iz astro ugla: Šta muškarci misle o ženskoj garderobi?