Pet grešaka koje kosu čine masnom

Stres i loša ishrana mogu veoma da naškode vašoj kosi. Međutim oni nisu jedini, svakodnevna loša praksa tokom njene nege može da kosu učini veoma masnom. Pravite li ove greške?

.

Pogrešno, ali i prečesto pranje kose

Svaka dama želi da njena kosa svakodnevno izgleda lepršavo i čisto kao da je upravo oprana. Ali, rešenje nije u tome da je perete svakoga dana. Ukoliko kosu prečesto izlažete vodi i šamponu onda podstičete da ona počne pojačano da izlučuje masnoću. Idealno je da kosu perete dva puta u toku nedelje. Mnoge dame pored prečestog pranja kose, kosu peru i na pogrešan način. Naime, zabluda je da ukoliko stavte više šampona na zamašćenu kosu, bolje ćete je oprati. Velika količina šampona lepi se na vlasi kose i samim tim mnogo teže ispira. Idealna mera šampona je odprililke veličine oraha. Šamponirajte kosu dva puta u toku pranja, prvi put istrljajte teme, a drugi put nežno izmasirajte. Na kraju samo dobro isperite kosu.

Izlaganje kose visokoj temperaturi

Koliko god da volite vruću vodu, nikako nemojte kosu prati vrelom vodom, ali ni izlagati prevelikoj temperaturi fena. Toplota podstiče izlučivanje masnoća pa je najbolje da kosu perete mlakom, pa čak i hladnom vodom ukoliko možete da izdržite. Hladna voda drži kurtikule zatvorenim pa tako sprečava gomilanje sebuma.

Loš izbor četke

Za masnu kosu najbolje je da se nakon pranja iščešlja plastičnom četkom sa zaobljenim vrhovima. Metalne četke nisu dobre jer raznose masnoću duž čitave kose.  

Prevelika količina regeneratora

Kada imate masnu kosu onda vam regenerator nije neophodan jer on prvobitnu lepršavost vrlo brzo pretvara u prljavu kosu zato što se na sloj koji stvara na kosi veoma lako lepi prljavština. Umesto regeneratora, krajeve premažite rastvorom jedne kašike sirćeta u decilitru vode i pustite da odstoji pet minuta, a potom isperite vodom. Nemojte da brinete, miris sirćeta vrlo brzo nestane.

Preterano korišćenje maske za kosu

Kupovne maske za kosu nikako nisu dobro rešenje iako na njima piše da su pravljenje baš za takav problem kose. Najbolje je da sami napravite masku od prirodnih sastojaka. Ona treba da sarži ricinusovo, bademovo, palmino i maslinovo ulje u jednakim količinama. Ova ulja dobro izmešajte i nanesite na kosu sat vremena pre pranja kose, a zatim operite kosu kako to i inače radite.