Lepota

Da li ste znali zašto mladenci seku zajedno tortu?

Svadbeni običaji iz davnina nisu izostavljni ni kod najsavremenijih venčanja. Najčešći razlog je taj što su zabavni i mnogi ih praktikuju čak iako ne znaju njihovo poreklo i značenje. Otkrivamo vam kako su nastali i šta označavaju neki koji se najčešće praktikuju.
28.04.2014. - 12:06h

Veridba - darivanje

Pre svadbe, dolazi veridba! Veridba je čin u kome se upoznaju dve porodice, mladina i mladoženjina. Po starom običaju, mladoženja sa svojom najužom porodicom i kumom odlazi kod mlade u goste na ručak. Nakon upoznavanja, mlada dobija verenički prsten, a od mladoženine majke dobija poklone i nakit. Buduća mlada daruje sve prisutne muškarce košuljama, a ženama poklanja različite materijale za haljine. Nakon ovog darivanja, počinje organizacija svadbe i svih detalja u vezi sa predstojećim venčanjem.

Svadbe su najčešče u jesen

U Srbiji je bilo uobičajeno da se svadbe odigravaju u jesen, a to ima veoma logične razloge. Pošto je život bio podređen seoskim poslovima, jesen je period kada se završe svi poljski radovi, pa se slavlje odlagalo za period kada nema toliko posla. No, toliko toga treba uraditi pre samog čina venčanja, da je dobro ako mladenci sve zapamte.

Gledanje kroz verenički prsten

Mlada bi trebala na dan venčanja da pogleda mladoženju kroz verenički prsten, a to će joj doneti njegovu večnu ljubav. Stari uglavnom preporučuju ovaj običaj mladencima, jer će tako nov bračni par imati dug i srećan život.

Kupovina mlade

Na dan svadbe, mladoženja odlazi po mladu, gde se ona “otkupljuje” novcem i dukatima. Nekada su te svote novca bile basnoslovne, ali je knez Aleksandar Karađorđević 1846. izdao naredbu koja je glasila: “Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem.” Time je ovaj običaj ukinut, a danas su od ovog običaja ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.

Gađanje jabuke

Još jedan zanimljiv običaj vezan je za jabuku koja se postavi na vrh drveta ispred mladine kuće, pa dok se ona ne obori, mladoženja ne može da uđe u mladinu kuću. Nakon toga, svatovi se okite ruzmarinom i svi zajedno idu na venčanje u opštinu i crkvu.

Venac na glavi mladenaca

Naziv “venčanje” potiče od običaja da se mladencima stavljaju venci na glavu tokom ove ceremonije. Venac na glavi simbolizuje čedan život mladenaca do venčanja i blagoslov crkve za mladence. Potom se budućim supružnicima vezuju ruke belom maramicom, što je simbol njihove sloge, povezanosti, vernosti i ljubavi. Reči koje se izgovore tokom venčanja prepune su simbolike, kao npr: blagoslovi Bože brak ovaj, podaj im život miran, dugovečnost, međusobnu ljubav, decu dobru, složnost duše i tela, udostaj ih da vide decu dece svoje, sačuvaj beskprekornom postelju njihovu, daj im nebesku rosu odozgo i izobilje zemaljsko, ispuni domove njihove pšenicom, vinom i uljem, i svakim dobrom da bi davali i onima koji nemaju.

Bacanje bidermajera i bacanje novičića

Posle ceremonije venčanja mlada baca bidermajer preko ramena koji hvataju neudate devojke. Veruje se da će ona devojka koja ga uhvati biti sledeća koja će se udati. Na vratima crkve, kumovi bacaju novac po svatovima, a to je simbol blagostanja koje čeka mladence u zajedničkom životu. Nakon toga, počinje veselje koje zna da potraje i po nekoliko dana.

Dukat u čaši vina

Jedan od običaja je da tast i tašta stavljaju dukat u čašu crnog vina, pa kad mladoženja popije vino može da uzme dukat.

Sečenje torte

Sečenje svadbene torte, koju zajedno obavljaju i mlada i mladoženja je takođe veoma stara tradicija koja simbolizuje zajedništvo mladog para.

Prenošenje preko praga

I naravno, kada se sve završi i mladenci krenu kući mladoženja će mladu preneti preko praga. To je paganski običaj starih Slovena po kome se smatra da duhovi predaka žive u pragu svake kuće, pa da ih mlada ne bi gazila kada prvi put ulazi u kuću, mladoženja je prenosi preko praga poštujući tako svoje pretke.

Izvor: zasvadbe.com