"Serbia Fashion Week": Poznate dame prošetale modnom pistom

Treći dan Nacionalne nedelje mode bio je veoma dinamičan! Posetioci su uživali u izvrsnim kreacijama istaknutih domaćih dizajnera, kao i dizajnera iz Makedonije, Belorusije i Mađarske. Na modnoj pisti našle su se i mlada pevačica Nevena Božović, glumica Tamara Dragičević i baletska igračica Katarina Gromilić.

.

Treći dan Nacionalne nedelje mode bio je veoma dinamičan! Posetioci su uživali u izvrsnim kreacijama istaknutih domaćih dizajnera, kao i dizajnera iz Makedonije, Belorusije i Mađarske.

Interesovanje publike za treći dan festivala mode i dizajna bilo je ogromno, te se za modne revije tražila karta više.

Ovo veče otvorila je revija beloruskog dizajnera Andreja Varaškeviča koji je predstavio novu kolekciju motivisanu prirodom i prolećem, pa su njegove kreacije bile lepršave i vedre. U svom poslovno-elegantnom stilu Varaškevič kombinuje različite materijale, a asimetričnost je svakako ono po čemu je karakteristična ova linija, te su prikazane haljine bez jednog rukava, modeli sa karnerima, kao i kompleti sa tigrastim i zebrastim printom. Kreator je takođe upotpunio svoje modele različitim dodacima gde je koristio perje, marame i nakit.

Varaškević kaže da je inspiraciju pronašao u mladim, poslovnim ženama koje u svakom momentu žele lepo da izgledaju. On se na kraju takođe zahvalio posetiocima i pohvalio celu organizaciju Serbia Fashion Week-a.

Dizajnerka iz Bosne i Hercegovine, Amela Radan, prikazala je kolekciju elegantnih haljina i suknji inspirasinih prirodom i prolećem. Amela eksmerimentiše sa asimetričnim i neobičnim modelima, gde se naročito ističu haljine bez leđa i modeli sa zvonastim rukavima. Ono što je modele činilo zanimljivijim jesu i detalji kao što su kapuljače, plaštevi i ešarpe koje je kreatorka koristila.

Rosica Mršic, dizajnerka iz Makedonije naišla je na odlične kritike publike. Ona je, naime izložila svoje kreacije i u Show room-u Serbia Fashion Week-a, te su posetioci imali priliku da se upoznaju sa njenim kreacijama i pre same modne revije. Karirane i suknje na falte, kožni materijali, ali i velike asimetrične mašne prisutni su na većini modela i svakako govore o dizajnerkinoj nepresušnoj inspiraciji. Ova mlada umetnica uspela je da nas svojim radom varti u romantične šezdesete godine minulog veka, te pomoću tufni i puf rukava na pisti velike balske dvorane hotela “Park“, oživi zlatno doba davnih vremena.

Kenguru Balazs Mayer jedno je od imena ovogodišnjeg Serbia Fashion Week-a koje će publika sigurno dobro upamtiti. Ovaj mladi kreator iz Mađarske svoj ekstravagantni i upečatljiv izgled i stil života uspeo je da prenese i na svoje kreacije. Od jake žene ratnice koja izgled gladijatora promoviše sa jednakom nežnošću kao i izgled usnule lepotice, do tradicionalnih motiva poput kape sa kićankom i resama, Mayer svojom formom ne ostavlja nikog ravnodušnim. Ovom dizajneru je svakako pošlo za rukom da na Serbia Fashion Week-u koji je kako on i sam kaže događaj sličan njemu samom, zbog profesionalnosti, dobre organizacije i nepresušne kreatovnosti, doživi svojih “pet minuta“.

Pred kraj treće večeri Serbia Fashion Week-a, Mladen Baron predstavio je oduševljenoj publici prefinjene haljine, moderna muška poslovna odela, ali i “casual” modele.
Kreator je bio inspirisan Novim Sadom, njegovom arhitekturom i pejzažima ravničarskih predela. On se trudio da pobegne od sivila kombinujući vedrije boje. Baron stavlja akcenat na elegantnu odeću, pa su tako i divne venčanice bile prisutne na ovoj reviji.

Publika je pozdravljala aplauzom svaku Baronovu kreaciju kao i modela Boška Jakovljevića, a najveće ovacije je dobio sam kreator.

Modna revija koja će svakako biti upamćena jeste revija istaknute domaće kreatorke Marije Šabić. Njene kreacije koje oduzimaju dah, publika je propratila gromoglasnim aplauzima. Sa prvim taktovima muzike, na pistu je izašla balerina koja je plesala u laganoj, lepršavoj haljini što je doprinelo jakom prvom utisku.

Ono što je posebno izmamilo sjajne reakcije publike jesu i brojne poznate ličnosti koje su nosile modele Marije Šabić, a među njima su bile Tamara Dragičević, Nevena Božović i Sanja Kužet.

Ove raskošne haljine krasili su i providni materijali koji su isticali ženska leđa i linije ženskog tela, a kao jedna od najpoznatijih domaćih kreatorki venčanica, privukla je veliki broj budućih mladi, koje su joj prilazile posle revije.

Kraj aprilskog Serbia Fashion Week-a se bliži, a publiku očekuje još sjajnih događaja kao što su modne revije Eymeric-a Francois iz Visoke mode Francuske, Marine Banović iz Crne Gore, Milene Radović iz Srbije, Vasilija Kovačeva iz Srbije, Zvonka Markovića iz Srbije i Olene Dats iz Ukrajine.

U subotu, 26. aprila, publika Serbia Fashion Week-a uživaće u glamuru svečane dodele nagrada Serbia Fashion Awards koja podrazumeva retrospektivu svih prikazanih revija sa aprilske Nacionalne nedelje mode, dodelu nagrada u više kategorija i to nagrada za najbolju modnu reviju domaćeg dizajnera, nagrada za najbolju modnu reviju inostranog dizajnera, nagradu za najboljeg mladog dizajnera, nagrade za najboljeg manekena i manekenku, najboljeg modnog blogera, kao i 4 nagrade van kategorija. Serbia Fashion Week u saradnji sa kompanijom Miss Yu nagrađenima dodeljuje specijalnu nagradu ‘’Jelena Anžujska’’ kao sećanje na njenu ulogu i doprinos našem narodu, a istovremeno podsećajući na bliskost i prijateljstvo sa narodom Francuske.