Kako da sprečite nastanak zanoktica?

Koliko god da negujete svoje ruke zanoktice se pojavljuju. Ali postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći i potpuno sprečiti njihovo pojavljivanje.

.

1. Ne secite makzicama kožicu oko nokta 

Mnoge žene seku svu kožicu koja se nalazi oko nokta kako bi im ruke bile urednije. Time ne shvataju da izlažu svoj organizam neželjenim infekcijama, ali i stalnom rastu odstranjenje kožice. Nikada nemojte da sečete kožicu koja se nalazi iznad nokatne plože već je samo blago gurajte na gore. 

2. Higijena ruku 

Naravno da je jako važno da često perete ruke i isto tako ih redovno hidrirate kremama ili uljima. Nemojte da preterujete u korišćenju jakih sapuna već se opredelite za neki neutralniji. Takođe, vodite računa da ruke ne perete previše toplom vodom jer vruća voda crpi svu vlagu iz vaše kože i tako je isušuje. 

3. Mažite ruke 

Zanoktice se najčešće pojavljuju kada nam je koža suva. Zato je jako važno da redovno mažete ruke. Neka vam to bude mali ritual koji ćete obavljati i ujutu i uveče. Pre nego što namažete omiljenu kremu neka vam koža bude hidrirana (sveže oprane ruke) kako bi krema što efikasnije obnovila ispucale ruke i zanoktice. Najbolji posao će učiniti neko od prirodnih ulja kao što su: kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje.