Lepota

Običaji sa zapada: Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo

Videli ste ih u mnogim filmovima, evo šta zaista ovi običaji znače...
20.04.2014. - 21:37h

Običaji koji nam dolaze sa zapada a imali smo prilike da ih vidimo u mnogim filmovima. Ovaj običaj potiče iz stare engleske rime i podrazumeva da mlada na dan svog venčanja nosi nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo. To su mali detalji koji imaju svoje značenje i koje možete uneti kao običaj u svoje venčanje.

"Nešto staro" predstavlja kontinuitet, mladinu vezu sa svojom porodicom i prošlosti. Mlade obično izaberu da nose komad porodičnog nakita.

"Nešto novo" predstavlja optimizam, nadu za sreću i uspeh u budućnosti . Mlade često biraju venčanicu koja će predstavljati novu stavku.

"Nešto pozajmljeno" predstavlja pozajmljenu sreću. Obično srećno udata žena pozajmljuje nešto mladi i time prosleđuje njenu dobru sreću i radost. To može biti njena podvezica sa venčanja.

"Nešto plavo" je simbol za ljubav, vernost i sreću. Ukoliko se nijanse plave nalaze u dekoraciji i detaljima mlada se lako može odlučiti šta će predstavljati to nešto plavo. Uglavnom se one odluče za plavu ukosnicu, plave cipele ili plavi donji veš. 

Postoji još jedan običaj, koji poštuju Britanci, a to je da mlada nosi 6 srebrnih penija u cipeli, koji predstavljaju sreću i prosperitet.

Izvor: korakdovencanja.rs