Kako je nastao "medeni mesec"?

Zašto se na egleskom jeziku kum zove "Best men", koje večnanje je imalo najviše zvanica i koliko ih je tada bilo, ali i kada je i ko prvi put poneo belu venčanicu... Ovo sigurno o venčanjima niste znali!

.

1. Postala je opšteprihvaćena praksa u Vavilonu, pre 4 hiljade godia, da mesec dana po venčanju mladin otac novopečenog zeta napija tada veoma popularnim pivom od meda. S obzirom da su oni imali lunarni kalendar, taj mesec je nazvan mesecom meda ili kako ga mi sada zovemo, medenim mesecom...

2. Englezi kuma zovu "Best men" (najbolji čovek), a taj izraz se pojavio u periodu kada su Škoti kidnapovali svoje buduće žene. Prijatelj mladoženje koji se u kidnapovanju istakao kao najbolji nazivan je "best men" ili najbolji čovek.

3. Oko 1500. godine najveći broj venčanja odvijao se u junu zato što je rano kupanje u maju i ljudi su do juna i dalje lepo mirisali. Ipak, u slučaju da je neko ipak počeo da neprijatno miriše, mlada je u svojoj ruci držala buket cveća kako bi lep miris bio dominantan.

4. Venčanje sa najvećim brojem zvanica bilo je jevrejsko venčnje u Jerusalimu 1993. godine i na njemu je prisustvovalo 30 hiljada ljudi.

5. Kod mnogih naroda postoji verovanje da ukoliko mladoženja ispusti burmu tokom ceremonije venčanja, brak će biti uklet.

6. Mlade u Švedskoj stavljale su srebrni novčić od oca u jednu cipelu i zlatni novčić od majke u drugu cipelu kako bi se roditelji osigurali da ona nikada neće biti bez novca.

7. U Finskoj, mlade su išle od vrata do vrata sa praznim džakom u koji su joj ostavjani darovi, a sa njom je uvek išao stariji oženjeni muškarac koji predstavlja dugovečnost braka.

8. Verenički prsten i burma nose se na domalom prstu jer se veruje da vena od njega ide pravo do srca. Ta vena je nazvana vena ljubavi.

9. Prvu belu venčanicu obukla je princeza Viktorija 1840. godine. Pre toga, mlade su nosile najlepšu haljinu koju imaju.

10. Mnogi narodi veruju da će mlada biti srećnija ukoliko nosi stare cipele.