Dragana Grnčarski: Haljina je najzgodniji komad - čim ustaneš imaš gotov outfit!

Dizajnerka Dragana Grnčarski novu kolekciju brenda Esoteric predstaviće 15. aprila u okviru modne manifestacije Fashion Selection. Za Prva.rs Dragana govori o ovoj kolekciji, ali i tome koliko prati svetske modne trendove i kako treba da izgleda savremena žena sa stilom.

.

U kreiranju svoje šeste po redu kolekcije Dragana Grnčarski je, kako kaže, ostala dosledna sebi. Ljubav prema poigravanju formama i u ovoj kolekciji je došlo do izražaja, pa modele kolekcije za proleće/leto 2014. karakteriše asimetrija i kombinacija različitih materijala. Haljine su nešto što najviše voli da radi

- Ja sam se negde i opredelila da radim haljine, jer mislim da je ženama to i najjednostavniji odevni komad - čim ustaneš imaš gotov outfit. 

Koliko modela će biti u novoj kolekciji? 
- Biće 20 outfita, kombinacije šortseva i bluza, haljina, kvalitetnih materijala koji uključuju svilu, lan i pamuk.

Da li dok stvarate pratite trendove ?
- Ne slepo. U principu moram da ispratim šta se nosi i šta su izbacile velike kuće, ali na kraju uvek uradim po svom nahođenju. Kada su materijali i dezeni u pitanju tu pratim trendove, ali što se tiče forme ne. Do sada sam uvek koristila svedene boje poput crne, sive i bež, a sada će biti više cvetnih motiva i eksplozija boja koja će se kombinovati sa neutralnim koloritom.

Ko su vam uzori među velikim dizajnerskih imena?
- Nemam konkretne uzore, ali ono što volim da vidim su kolekcije kuća Prada i Armani. Valjda zato što se i ja uvek trudim to bude jednostavna forma, da haljine budu nosive, da svaka žena lepo izgleda u tome što obuče. Kad je forma jednostavna, onda se eksperimentiše samo s materijalima koji se kombinuju. Evo na primer, sad sam kombinovala plastificiranu vunu sa pamukom za kolekciju jesen/zima, dok je u prolećnoj kolekciji zastupljenija svila sa pamukom i cvetni dezeni.


Šta mislite o Vivijen Vestvud i njenim kreacijama?

- Meni se ranije jako dopadala, ali sada je otišla u neku priču koja meni negde nije dopadljiva. Ja volim da je model nosiv. Mnoge od tih stvari su ok u smislu revijskih modela, ali to može biti efektno samo za slikanje. S druge strane ličnim uspehom smatram kada vidim da žene nose moje kreacije i da im se to dopada. 


Šta savetujete ženama kada je reč o stilu?

- Stil je nešto što se gradi ceo život, a svaka žena treba da pronađe ono što joj dobro stoji. Trendovi kao trendovi su sezonska stvar. Ok je imati trendi detalj, ali je stil po sebi mnogo interesantniji. Imam ćerku od šest godina koja je sad u tom periodu da voli da se kiti i sve što je svedeno njoj se ne dopada, a što ima više šljokica to bolje. Interesantno mi je njeno početno intresovanje za modu kada me zapitkuje da li se ova boja slaže s ovom, da li je nešto previše ili nije. Mislim da deca i žene treba da imaju stil koji će biti prepoznatljiv i u kom će se dobro osećati jer nešto što je u trendu može da vam ne stoji i ne prija. Zašto ih onda slepo pratiti?

Da li da biste imali stila morate da imate i novca? 
- Upoznala sam gomilu žena koje imaju dosta para, a nemaju stila. Sve što imaju na sebi niti izgleda skupo niti dobro. Najbitnije je da pronađeš svoju priču. Naravno i stil se menja tokom godina, ne možeš isto izgledati sa 14 i sa 40, ali prosto ta neka forma koja ostaje je zapravo samo vaša.