Lepota

Šminka prema obliku lica: Četvrtasto lice

Koji oblici lica postoje, koji od njih se smatra idealnimi i kako da prema njemu korigujete vaš oblik lica... Savetuje šminkerka Tamara Lampić...
19.03.2014. - 10:26h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svako lice je po svom obliku i crtama jedinstveno. Postoje neki delovi lica koje više volite i njih prilikom šminkanja i ističete, ali ima i onih delova koje bi ste najradije sakrili, ali ne znate kako.

Recimo vaše oči su vaš adut, ali vam smetaju vaše naglašene vilice ili mala brada, ili visoko čelo i slično.

Pre nego što uopšte krenemo u priču o oblicima lica moramo znati kom obliku naše lice pripada. Oblici lica se poistivećuju sa geometrijskim oblicima i na taj način se lakše može uočiti šta je to što treba korigovati ili ublažiti. Tako, postoji:

1. ovalno lice - kao idealan oblik po kome se koriguju ostali oblici
2. četvrtasto lice
3. duguljasto lice
4. okruglo lice
5. oblik obrnutog trougla ili srcoliko liceFoto: Thinkstock/PrvaTV
Foto: Thinkstock/PrvaTV

Ovalno lice

Mnogi ovaj oblik lica smatraju idelnim zbog njegovih pravilnih proporcija.

Dakle, kad pogledate sebe u ogledalo zamislite ovalnu crtu crtu na svom licu, sve što je van tih crta potrebno je korigovati. Kako bi to uradili koristićemo se pravilom crno-belog kontrasta, tj. sve što je van ovala osenčićemo tamnijim puderom ili bronzerom.

Na taj načim ćemo centralni deo lica staviti u prvi plan i vizuelno učiniti da naši nedostaci dobiju mekše linije ili postanu skoro nevidljivi.


Foto: Thinkstock/PrvaTV
Foto: Thinkstock/PrvaTV

Čtevrtasto lice

Karakteristika ovog oblika su izražene oštre crte lica. Ovaj oblik karakterišu jake vilične i jagodične kosti, kao i širko čelo.

Kako bi smo ublažili oštrinu viličnih kostiju i vizuelno suzili lice, nakon nanošenja pudera, bronzerom ili tamnijim puderom u kamenu, blago ćemo osenčiti konturu lica.

Uz pomoć velike četkice za rumenilo nanosimo bronzer od slepoočnica ka bradi.

Na isti način senčimo i čelo. Ovakvim senčenjem ističemo centralni deo lica dok će nam u drugom planu biti njegove oštre konture. Krajnji efekat su ublažene crte lica i blago suženo i zaobljeno lice.


Uskoro: Šminka prema obliku lica: Duguljasto lice

Tamari Lampić možete postaviti pitanja na email adresu pitajtesminkerku@prva.rs ili je kontaktirati preko njene facebook stranice.