Šminka prema obliku lica: Četvrtasto lice

Koji oblici lica postoje, koji od njih se smatra idealnimi i kako da prema njemu korigujete vaš oblik lica... Savetuje šminkerka Tamara Lampić...

.

Svako lice je po svom obliku i crtama jedinstveno. Postoje neki delovi lica koje više volite i njih prilikom šminkanja i ističete, ali ima i onih delova koje bi ste najradije sakrili, ali ne znate kako.

Recimo vaše oči su vaš adut, ali vam smetaju vaše naglašene vilice ili mala brada, ili visoko čelo i slično.

Pre nego što uopšte krenemo u priču o oblicima lica moramo znati kom obliku naše lice pripada. Oblici lica se poistivećuju sa geometrijskim oblicima i na taj način se lakše može uočiti šta je to što treba korigovati ili ublažiti. Tako, postoji:

1. ovalno lice - kao idealan oblik po kome se koriguju ostali oblici
2. četvrtasto lice
3. duguljasto lice
4. okruglo lice
5. oblik obrnutog trougla ili srcoliko lice

Ovalno lice

Mnogi ovaj oblik lica smatraju idelnim zbog njegovih pravilnih proporcija.

Dakle, kad pogledate sebe u ogledalo zamislite ovalnu crtu crtu na svom licu, sve što je van tih crta potrebno je korigovati. Kako bi to uradili koristićemo se pravilom crno-belog kontrasta, tj. sve što je van ovala osenčićemo tamnijim puderom ili bronzerom.

Na taj načim ćemo centralni deo lica staviti u prvi plan i vizuelno učiniti da naši nedostaci dobiju mekše linije ili postanu skoro nevidljivi.

Čtevrtasto lice

Karakteristika ovog oblika su izražene oštre crte lica. Ovaj oblik karakterišu jake vilične i jagodične kosti, kao i širko čelo.

Kako bi smo ublažili oštrinu viličnih kostiju i vizuelno suzili lice, nakon nanošenja pudera, bronzerom ili tamnijim puderom u kamenu, blago ćemo osenčiti konturu lica.

Uz pomoć velike četkice za rumenilo nanosimo bronzer od slepoočnica ka bradi.

Na isti način senčimo i čelo. Ovakvim senčenjem ističemo centralni deo lica dok će nam u drugom planu biti njegove oštre konture. Krajnji efekat su ublažene crte lica i blago suženo i zaobljeno lice.

Uskoro: Šminka prema obliku lica: Duguljasto lice

Tamari Lampić možete postaviti pitanja na email adresu pitajtesminkerku@prva.rs ili je kontaktirati preko njene facebook stranice.