Nacionalna nedelja mode u Novom Sadu

Internacionalni festival mode i dizajna - "Serbia Fashion Week”, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika, biće održan od 22. do 26. aprila 2014. godine u Novom Sadu.

.

Nacionalna Komora za Modu Srbije dobila je licencu posredstvom European Fashion Council za održavanje nacionalne nedelje mode – "Serbia Fashion Week", koji ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji i potencira povezivanje domaće modne scene (industrije) sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu.

Serbia Fashion Week će biti održavan dva puta godišnje, u aprilu i oktobru svake godine, u trajanju od 5 dana, a ova manifestacija postavila je Srbiju na mapu svetskih kulturnih centara.

Serbia Fashion Week će biti sastavljen iz nekoliko segmenata:

• Internacionalna moda
• Domaća moda
• Edukativne konferencije
• Izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umetnosti
• Muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima

Prvi put biće predstavljen Design Week, u sklopu kojeg ćemo imati priliku da vidimo francuski koncept prikazivanja kolekcija - multimedijalne izložbe dizajna, izložbene postavke umetnika iz raznih oblasti kao što su arhitektura, vajarstvo, enterijer, web design...

Prvi Serbia Fashion Week u 2014. godini donosi i Serbia Fashion Awards gde će svi ljubitelji mode, muzike i umetnosti uopšte imati priliku da prisustvuju retrospektivi revija sa tekuće nedelje mode, uz svečanu dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima, kao i sjajnom muzičkom programu.

Od ove godine, partner Serbia Fashion Week-a je kompanija Miss Yu što predstavlja plod zajedničke saradnje, posredstvom ideje Vesne De Vinče u projektu ‘’Srbija Zemlja Jorgovana’’, inspirisana likom i duhom kraljice Jelene Anžujske. Po predanju, kralj Uroš I je zasadio i ‘’učinio’’ da cela dolina jorgovana (kod Ibra) procveta u trenutku kada je njegova nevesta Jelena stupila na tlo Raške. U aprilu ove godine, Serbia Fashion Awards dodeljuje specijalnu statuu ‘’Jelena Anžujska’’ kao sećanje na njenu ulogu i doprinos našem narodu, a istovremeno podsećajući na bliskost i prijateljstvo sa narodom Francuske.

Ovogodišnju nacionalnu nedelju mode obeležiće neka od najvećih svetskih imena modnih kreatora, dok će tim Serbia Fashion Week-a imati čast da blisko sarađuje sa modnim velikanima kao što su Eymeric Francois, oficijalni član Federacije visoke mode u Parizu, koji će biti zvanični backstage coach srpskog Fashion Week-a i Marcellous L.Jones, vlasnik The Fashion Insider TV i „MLJ Media“ Paris i jedan od najcenjenijih modnih kritičara u svetu, koji će biti supervizor Serbia Fashion Week-a.

Pored glamuroznih modnih revija, seminara i izložbi, Serbia Fashion Week organizuje i konkurs za takmičenje modnih talenata Srbije - FASHION TALENT DESIGN COMPETITION prilikom kojeg mladi talenti dobijaju sigurnu šansu da naprave prvi korak u realni svet mode i da se predstave najširoj javnosti.
Na konkurs se mogu prijaviti studenti modnog dizajna i drugih kreativnih smerova, a kategorije takmičenja su ženska odeća, muška odeća, dečija odeća, asesoari i obuća. Sve dodatne informacije o konkursu mogu se pronaći na sledećem linku: www.serbiafashionweek.com/konkursi/submit

Zbog velikog interesovanja ljubitelja mode, Serbia Fashion Week ove godine uvodi još jednu novinu, a to je prodaja limitiranog broja karata za setove revija nekih od najvećih svetskih modnih dizajnera.

GENERALNI MEDIJSKI PARTNER SERBIAN FASHION WEEK-A I U 2014. GODINI BIĆE FASHION ONE TV, posredstvom koga će sve kolekcije prikazane na Serbia Fashion Week-u obići sve kontinente na svetu.

Prošle godine, Nulti Serbia Fashion Week ugostio je umetnike iz 12 zemalja Evrope i 9 umetnika - najboljih predstavnika svojih zemalja, među kojima su bili poznati holandski dizajner Addy van den Krommenacker, čije haljine nose Beyonce, Catherine Deneuve, Brook Shields, Tyra Banks i mnoge druge slavne ličnosti, portugalski kreator Miguel Vieira priznato ime u modnom biznisu koji je sarađivao sa Farol Design Hotelom, Motorolom i Swarovskim, Eymeric Francois, jedno od najvećih imena Pariske visoke mode i mnogi drugi.

Kao plod potpisivanja protokola sa sedam Nacionalnih nedelja mode (iz Mađarske, Portugalije, Bosne, Malte, Crne Gore, Poljske i Bugarske), predstavnik Serbia Fashion Week-a se već kao partner Portugalskom Fashion Week-u nalazi u Lisabonu kao njihov gost. Ovom saradnjom obezbeđeno je predstavljanje srpskih kreatora u Portugaliji, na njihovoj oktobarskoj Nedelji mode, a kreator koji će tamo predstavljati Srbiju biće izabran na Serbia Fashion Weeku-u koji nam se bliži.

Ove godine, od 22. do 26. aprila očekuju nas brojna zvučna imena iz sveta mode! Pratite Serbia Fashion Week na www.serbiafashionweek.com.