Ulje kokosa može da bude balzam, lak, krema...

U azijskoj medicini kokosovo ulje poznato je i kao lek, a služi i kao odstranjivač šminke, prirodni dezodorans, krema protiv starenja i kao balzam za ispucale usne i kosu.

.

Najbolje je hladno ceđeno - Saveznik je u mršavljenju, a pomaže i u očuvanju lepe kože. Može se piti, mazati na telo ili nanositi na kosu. Najvažniji sastojci ovog ulja su laurinska i kaprilna kiselina. Prva ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva, a druga podstiče rast dobrih bakterija koje čuvaju od gljivica. Pri kupovini , izaberite hladno ceđeno kokosovo ulje.

Dobro za kosu - Neposlušne i naelektrisane vlasi, kao i mladu kosu koja štrči uspešno ćete obuzdati uz nekoliko kapi kokosovog ulja. Kokosovo ulje podstiče i rast folikula, pa ga možete koristiti i u dubinskim maskama. Sprečava opadanje kose.

Prirodni dezodorans - Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija bakterije koje izazivaju neprijatan miris. U zimskim mesecima dovoljno je natapkati malo ulja na područje pazuha, a za vrućih meseci možete i sami napraviti prirodni dezodorans od 1/4 šoljice sode bikarbone, 1/2 šoljice gustina , 4 male kašike kokosovog ulja i 1/4 kašike ulja čajevca. Sve sastojke dobro izmešate, stavite u plastični kalup ili posudu od starog dezodoransa te ostavite u frižideru da se stisne.

Balzam za usne - Ispucale i bolne usne lako je zalečiti uz nekoliko kapi kokosovog ulja svaki dan. Ako vam nije praktično sa sobom nositi bočicu sa uljem, možete izvaditi svoj omiljeni balzam za usne, ostaviti ga da se otopi te u njega umešati nekoliko kapi ulja.

Umesto pene za brijanje - Ako imate osetljivu kožu koja nakon depilacije reaguje osipom ili prištićima , kokosovo ulje puno je bolje rešenje od obične kreme za brijanje. Nakon tuširanja treba dobro utrljati ulje na kožu u kombinaciji sa mlakom vodom.

Kokosovo ulje kao krema protiv starenja - Kokosovo ulje pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, zaduženog za elastičnost kože, a čija funkcija sa godinama slabi. Mala količina ulja ili masti treba se zagrejati prstima te utapkati u područje oko očiju. 

Hidratizacija kože i masaža - Kokosovo ulje odlično hidrira kožu jer veže molekule vode za sebe, a u kožu se upija brže nego losioni. Koristite li kokosovu mast, pre korišćenja je kratko zagrejte trljajući je dlanovima. Masaža kokosovim uljem ima protivupalno delovanje te pomaže kod oteklina, artritisa i reume. 

Izvor: 24sata