Lepota

O čemu treba obavezno razgovarati pre braka

Pre braka nije dovoljno samo da isplanirate venčanje, kupite haljinu, pozovete goste. Postoje ozbiljni razgovori koje treba da obavite pre braka ukoliko želite srećan i dugovečan zajednički život.
04.03.2014. - 14:15h

Možda ću zvučati neromantično, ali postoje veoma bitne, praktične teme koje treba da raspravite sa svojim budućim mužem. Romansa veoma brzo prođe, na red dođu sitni problemi, a vi se iznenadite stavovima svoje „bolje polovine“. Zato se potrudite da sve neugodnosti obavite pre braka i neće biti nikakvih iznenađenja.

Pitanja na koja treba odgovoriti pre braka

1. Šta voliš u krevetu?

Bračni savetnici su se složili da su podela poslova, sex i finansije top tri teme oko kojih se parovi najčešće svađaju, zato su oni prvi na našoj listi.

Kad je u pitanju seks, ako se osećate neugodno da pričate o onome što vam odgovara ili ne odgovara, to kasnije može dovesti do mnogo većih problema nego što se čini. Pričajte o seksu, recite glasno i jasno ono što volite i ne volite. Dobar seks ne treba da bude glavna stavka vašeg braka, ali je svakako bitna.

2. Kućni poslovi?

Zvuči besmisleno i bezazleno, ali sitna koškanja oko kućnih poslova mogu dovesti do velikih prepirki zato rešite pre braka ko će šta raditi. Iako se kućni poslovi odavno ne smatraju isključivo ženskim obavezama u većini slučajeva oni padnu upravo na ženska leđa. Podelite se, razgovarajte o tome ko će šta raditi i držite se toga. Ne dozvolite da postanete rob varjače i metle i stavite to na znanje vašem budućem mužu.

3. Koliko i na koji način će se trošiti novac?

Veoma je bitno da znate kako se vaš partner odnosi prema novcu i finansijama. Da li je trošadžija, upada li u dugove, ili je stipsa? Ovo je veoma bitno znati da se znate suočiti sa problemima kad dođu sitne nesuglasice oko novca. Jedan od glavnih razloga za razvod upravo mogu biti finansije.

4. Detinjstvo

„To je prošlost, kakvog to uticaja može imati na naš brak“, pomislićete. Stručnjaci kažu da su nam još u detinjstvu usađena neka očekivanja prema životu i braku za koja ni ne znamo da ih imamo dok ne dođemo u određenu situaciju, a odnos porodice prema detetu može imati velikog uticaja. Potrebno je da znate u kakvom okruženju je odrastao vaš partner i da li će hteti isto takvo za vašu decu ili ćete stvarati potpuno novo, vaše.

5. Zasnivanje porodice

Treba da sednete i iskreno, bez ustručavanja kažete jedno drugom da li zaista želite decu. Morate biti spremni da će se vaš život i vaš odnos promeniti iz korena kad beba stigne i morate biti sigurni da li vaš partner to zaista želi ili to smatra normalnim sledom događaja.

6. Koliko će vaši roditelji biti uključeni?

Šta god odlučite po pitanju porodice naćiće se članovi vaše porodice koji se sa tim neće složiti i to će vam jasno staviti do znanja. Ako imate tu sreću pa oboje imate porodice koje vas podržavaju šta god odlučite, zanemarite ovu stavku. Ako s druge strane imate roditelje koji se petljaju i u stvari koje ih se realno ne tiču, vaš prtner i vi treba da napravite ujedinjeni front i uvek budete na istoj strani, bilo da su u pitanju vaši ili njegovi roditelji.

Jasno je da pre braka ne možete raspraviti i pripremiti se baš na sve nesuglasice i probleme na koje možete naići, ali će biti puno lakše ako znate neke opšte stavove vašeg partnera po pitanju bitnijih stvari.

Izvor: Lifepress magazin