Lepota

Mihano Momosa: Ženstvenost je imperativ mog stvaralaštva

Poznati srpski kreator Mihano Momosa ekskluzivno za prva.rs govori o tome šta ga je privuklo profesiji kreatora, daje modne savete i otkriva kakvi su mu planovi za budućnost.
04.03.2014. - 10:19h

Kada se 2011. godine pojavio na nedelji mode sa kolekcijom Olivera, mladi kreator Mihailo Anušić oduševio je sve, pa je za veoma kratko vreme od anonimnog momka postao poznati i cenjeni srpski kreator. Danas njega znamo kao kreatora Mihano Momosu čije modele pune nežnosti i sofisticiranosti nose poznate i manje poznate dame od stila.

Poslednja kolekcija pod nazivom "Rare" veoma je, kako kaže, značajna za njega.
- Ova kolekcija je od posebnog značaja za mene lično jer sam dovoljno sazreo da izađem iz svoje zone komfora i zahvaljujući stečenom iskustvu, svoje ideje predstavim na nov način ali ipak sam ostao dosledan svojoj kreativnoj viziji.

Šta je ono što karakteriše vaš rad, tj. da li postoji nešto što prožima sve dosadašnje kolekcije?
- Stvaram za žene koje su zadržale duh devojčice ali nisu infantilne. One su snažne, stoički se nose sa okruženjem i po svojoj prirodi su prefinjene i otmene bez obzira na životnu situaciju u kojoj se nalaze. One žive svoju sopstvenu bajku i ostaju princeze svog sveta, dominirajući njime ali i zadržavajući potrebu da budu nežne i voljene. U tom smislu, kroz svaku kolekciju zadržavam akcenat na romantici, a ženstvenost je imperativ mog stvaralaštva.

Šta je to što vas je privuklo profesiji kreatora?
- Od najranijeg detinjstva sam okružen ženama koje su imale istančan osećaj za lepo. Uvek me je fasciniralo to koliko žene može da usreći komad garderobe i vremenom sam poželeo da i ja stvaram nešto što ženama donosi toliku radost.

Takođe, primetio sam da se kroz garderobu može ostvariti veoma suptilna neverbalna komunikacija i želeo sam da shvatim na koji način se naša ličnost manifestuje kroz odevne predmete.

Da li ste imali nekog uzora i ukoliko jeste kojeg?
- Iako postoji mnoštvo kreatora čijem se radu divim, oduvek sam želeo da budem jedinstven i nisam se ugledao na druge. Uzora u pravom smislu te reči nemam ali izuzetno poštujem uložen trud, smelost u tehnikama izrade, a to je nesto što karakteriše sve uspešne dizajnere pa nikoga pojedinačno ne bih izdvajao.

Kako pronalazite inspiraciju?
- Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, u svakodnevnim događajima i ljudima koje srećem. Ipak, moja najveća inspiracija je ljubav koja je ujedno i moj pokretač. Trudim se da se to osećanje i prepozna kroz modele koje stvaram i da na svojevrstan način tu inspiraciju prenesem drugima.

Sarađivali ste sa poznatim damama iz Srbije, jeste li na neku saradnju posebno ponosni?
- Poznata ili ne, svaka dama je na sebi svojstven način jedinstvena i za svaku se pravi unikatna haljina, koja se bar po nekom detalju razlikuje od svih ostalih. Za mene je kompliment kada se neka poznata dama odluči za moju haljinu, uzimajući u obzir mogućnost izbora koji imaju i svaka saradnja je od podjednakog značaja za mene kao dizajnera.

Šta je ono što vam najviše smeta, a čemu se najviše divite kada je oblačenje devojaka i žena u Srbiji u pitanju i da li imate neki modni savet za njih?
- Smatram da u modi nema greške, dokle god sledite sebe i svoja osećanja. U današnje vreme možemo da vidimo odevne kombinacije koje su do pre nekoliko godina bile nedopustive, a danas se karakterišu kao smelost i kao takve ohrabruju. Trend nije obavezno imperativ prilikom izbora garderobe i ponekad zameram žrtvovanje sopstvenog stila zarad trenda. Moja jedina sugestija bi bila da odevnu kombinaciju dame prilagode prilici.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
- Smatram da imam još mogućnosti i potencijala da stvaram i svoj rad prezentujem i van granica naše zemlje. Međutim, više volim da govorim o realizaciji nego o planovima, a cilj mi je svakako da svoje ideje predstavim što široj populaciji.