Lepota

TOPLA ili HLADNA: Koja je idealna temperatura vode tokom prvog jutarnjeg UMIVANJA?

Svako ima svoju jutarnju rutinu - neko se umiva toplom, a neko samo hladnom vodom. Međutim, voda u zavisnosti od temperature drugačije utiče na kožu lica, zbog čega je jako važno da se upoznate sa svim prednostima i manama umivanja toplom ili hladnom vodom.

28.09.2021. - 09:15h
Umivanje
Umivanjefoto: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Nije svejedno da li ćete koristiti toplu ili hladnu vodu, jer dermatolozi preporučuju idealnu temperaturu vode tokom prvog jutarnjeg umivanja, koja će najviše prijati koži lica.

Ukoliko se umivate tokom jutarnjeg tuširanja, topla voda i para u kupatilu mogu izazvati pojačanu osetljivost kože lica, a mogu je dodatno isušiti - suva koža će postati još suvlja, a masna koža će nakog takve rutine lučiti više sebuma.

Stoga, kombinacija vrelog jutarnjeg tuša i prvog umivanja nikako nije dobra. Zbog toga je bolje da pre jutarnjeg tuširanja prvo umijete lice hladnom vodom, pa tek onda odete pod vruć tuš.

S druge strane, ukoliko se umivate hladnom vodom, ona može smiriti nadutost kože lica nakon spavanja, a može suziti i pore, zbog čega je dermatolozi pre preporučuju za prvo jutarnje umivanje, u odnosu na toplu vodu. Ipak, oni ističu da nije dobro da se uvek umivate hladnom vodom, i smatraju da je idealna temperatura vode za prvo jutarnje umivanje za koji stepen viša.

Mlaka voda daje idealne rezultate kada je nega kože u pitanju, a i mnogi kozmetički proizvodi napravljeni za upotrebu pod mlakom vodom, poput pene ili gelova za čišćenje lica, jer će najbolje peniti pod mlazom mlake vode.

Izvor: Novosti