Šta je pred-šamponiranje i zašto je važno da se ovaj tretman često primenjuje?

Pred-šamponiranje je proces pripreme kose pre samog nanošenja šampona. To može biti u obliku maske, ulja, pilinga ili tretmana – ali načelno, to je hidratantna i/ili bistra formula koju nanosite na teme i kosu.

pranje kose, foto: Depositphotos/chan_vargas
pranje kose, foto: Depositphotos/chan_vargas
.

Iako se može činiti kontraproduktivnim nanošenje nečeg na kosu pre pranja, ovaj dodatni korak može napraviti ogromnu razliku u ukupnoj teksturi kose, pojednostaviti rutinu oblikovanja, pa čak i pomoći pri gubitku kose.

Ako niste sasvim sigurni odakle da počnete, u nastavku saznajte sve šta bi sve trebalo da znate o pred-šamponiranju, te kako izvući maksimum iz njega, prenosi tuzlanski.ba.

Koje su prednosti pred-šamponiranja?

Glavni cilj pred-šamponiranja je da vaša kosa bude zaštićena i hidratizovana tokom pranja.

"Ovo je posebno korisno za one sa valovitom, kovrčavom, oštećenom ili neposlušnom kosom. Šamponiranje može kosi oduzeti sva njena prirodna ulja te je ostaviti suvom i lomljivom. Pred-šamponiranje deluje kao baza ili zaštitna barijera protiv preteranog čišćenja", objašnjava frizer Rajan Ričmen.

Pred-šamponiranje takođe može sprečiti prekomerno lomljenje i gubitak kose pod tušem. Ričmen takođe napominje da će vam kosu otpetljati pre šamponiranja, tako da nećete morati agresivno da češljate kosu nakon tuširanja.

Još jedan plus je to što ovaj dodatni korak može olakšati oblikovanje kose. Ono će održati teksturu, oblik i sjaj kose.

Kako se pripremiti pre?

Ovaj odgovor zavisi od vaših individualnim+h ciljeva koje želite da postignete na kosi, ali Ričmen kaže da se pred-šamponiranje može podeliti u dve kategorije: pročišćavanje i hidratacija.

Ako želite da osvežite vlasište, tu vam može pomoći tretman za pročišćavanje, odnosno piling vlasišta, serum za detoksikaciju kose ili ispiranje jabukovim sirćetom. To će ukloniti razne skupine sa kose, a posebno je korisno jer šamponi i regeneratori koriste puno teških hemikalija na bazi ulja.

Ako vam je glavni cilj kosi dodati hidrataciju, biljna ulja (poput tretmana vrućim uljima) i maske za kosu će biti vaš najveći saveznik. Ričmen preporučuje kokos, argan, maslinu i ricinus, a sva ta ulja će zaštititi kosu od isušivanja tokom procesa čišćenja. Što se tiče trajanja tretmana, Ričmen predlaže da se tretman pročišćavanja ne ostavlja na kosi duže od 20 minuta, a hidratantne formule ne duže od pola sata.

"Kako biste doista iskoristili prednosti pred-šamponiranja, proizvod nanesite na suvu kosu pre ulaska pod tuš. Nakon što ga stavite na kosu, zamotajte je u kapu za tuširanje. Vrućina i para iz tuša u kombinaciji sa kapom pomoći će da proizvod uđe u folikule kose i ubrzati proces upijanja, a vi možete oprati telo u međuvremenu", objašnjava Ričmen.

Koliko često primenjivati tretman pred-šamponiranja?

To uveliko zavisi od tipa kose i o tome koji tretman pred-šamponiranja koristite. Formule za pročišćavanje bi trebalo da budu ograničene na jednom mesečno, ali hidratantne maske i kreme možete dodati rutini koliko god često želite. Međutim, Ričmen upozorava da kosu možete previše navlažiti.

"Ljudi sa ravnom kosom verovatno će otkriti da svakodnevno pred-šamponiranje nije potrebno jer može smanjiti volumen. Samo suvi tipovi kose ili kovrčave teksture bi trebalo da ovaj tretman koriste svaki put kad se tuširaju", savetuje.

Postoji li nešto što bi trebalo da izbegavate?

Prilikom pred-šamponiranja, Ričmen preporučuje da ne koristite istu vrstu tretmana koju koristite sa šamponom. Drugim rečima, ako koristite šampon za pročišćavanje, ne bi trebalo da taj efekat udvostručite.