MNOGO VAM SE MASTI KOSA: Uz pomoć ovih PET SAVETA i vi ćete moći da perete kosu jednom do dva puta nedeljno

Mnoge žene muku muče sa prekomernim mašćenjem kože glave, što za posledicu ima gotovo svakodnevno pranje kose. To zaista može biti naporno, naročito ako nemate vremena da ostavite kosu da se suši prirodno bez fena. Ukoliko i vi imate ovaj problem pogledajte kako ga možete rešiti.

Koliko često je potrebno prati kosu?, foto: NotarYES/Shutterstock
Koliko često je potrebno prati kosu?, foto: NotarYES/Shutterstock
.

Sjajne i voluminozne lokne ključ su savršenog izgleda. A ako vaša kosa izgleda neuredno bez obzira koliko savršena odeća bila, neizbežno će upropastiti vaš celokupni izgled. Ako vam se kosa brzo masti, prvi korak je da otkrijete uzrok.

Najčešći problem je prečesto pranje kose. Kosa se navikava na ovaj režim - i koža počinje da luči više sebuma kao zaštitna reakcija.

Još jedan čest uzrok je nepravilna nega. Velike su šanse da šampon nije prikladan za vaše vlasište ili da nanosite previše balzama na svoje teme.

Tu je i nasledni faktor, ali i bolesti gastrointestinalnog trakta ili hormonski poremećaji u telu. U ovoj situaciji morate se obratiti lekaru i preduzeti potrebne testove.

Šta učiniti da kosa ostane čista duže vreme

Odredite tip vlasišta

Ako imate masnu kožu, vaš tip vlasišta će verovatno biti isti. U ovom slučaju, svakodnevno šamponiranje nije štetno, ali je važno pružiti mu adekvatnu negu izborom kvalitetnog šampona.

Odviknite se od svakodnevnog šamponiranja

Kosu je potrebno prati na svaka dva dana. U početku će se javiti osećaj neprijatnosti, pa je bolje započeti ovaj proces od vikenda, kada ne morate nigde da idete.

Koristite suvi šampon - on neće samo ukloniti masnoću, već će i dodati volumen vašoj kosi. Ako nema suvog šampona, u pomoć će doći bebi puder: nanesite proizvod na koren kose, a zatim uklonite višak češljem. Da bi prah bio nevidljiv na tamnoj kosi, pomešajte ga sa kakaom.

Operite kosu vodom na sobnoj temperaturi i isperite hladnom vodom - ovo će izgladiti folikule dlake i učiniti kosu glatkijom.

Pijte najmanje 2 litre vode dnevno - odgovarajući režim hidratacije će smanjiti lučenje sebuma.

Čišćenjem vlasišta očistićete pore od nečistoća. Piling se može napraviti kod kuće: dodajte malu količinu vode u morsku so, nanesite na koren kose i nežno masirajte. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi i stimuliše rast kose.

Nanesite regenerator i masku samo na vrhove. Ovi proizvodi opterećuju kosu, pa ih rasporedite po dužini bez dodirivanja korena i temeljno isperite vodom da biste uklonili sve ostatke. Odaberite šampon i regenerator sa prirodnim sastojcima, bez sulfata i parabena.

Izvor: Ženskimagazin