Ovaj NAPITAK je gori od KAFE kada je reč o BELINI ZUBA

Naspram ovog napitka, kafa je mnogo manje štetna kada je u pitanju blistav osmeh kojem svi težimo.

Koja pića najviše boje zube?, foto: Nina Buday/Shutterstock
Koja pića najviše boje zube?, foto: Nina Buday/Shutterstock
.

Iako se do sada mislilo da su tamni i obojeni napici poput kafe, crnog vina i nekih gaziranih sokova najodgovorniji za fleke na zubima, to i nije u potpunosti istina.

Naime, čaj gorkog ukusa je koban za belinu zuba, što je i naučno objašnjeno.

Istina je da čaj zbog visoke koncentracije tanina više oboji zube od kafe, rekla je dr stomatologije Ina Čern za "Wellandgood" i objasnila da su upravo tanini ti koji daju gorak ukus čaju.

Oni koji preferiraju zeleni čaj ne moraju previše da se brinu, jer crni čajevi imaju mnogo veću koncentraciju tanina, zbog kojeg će zubi vremenom potamneti.

- Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira u zavisnosti od proizvođača, ali je sigurno reći da crni i ulong čajevi imaju najveću količinu tanina, dok zeleni čaj ima mnogo manju količinu - kaže dr Čern, i dodaje sa su biljni čajevi ipak dobri za zube.

- Čajevi bez tanina uključujći i većinu onih bez kofeina ili one od biljaka poput đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa su dobri za zdravlje zuba.

Čern je dala i par saveta ljudima koji vole da piju čaj, kako ne bi morali da razmišljaju da li će naškoditi besprekornom osmehu.

- Dodajte mleko ili zamenu za mleko u čaj. To će mu posvetliti boju i time će manje "ofarbati" zube. Nakon čaja možete popiti malo vode i na taj način ih isprati, dok će ispijanje čaja sa slamkom smanjiti kontakt tečnosti sa zubima. pišu Nezavisne.